Eric K. Fernströms pris 2019 till Igor Adameyko

Publicerat 2019-05-15 11:06. Uppdaterat 2019-05-15 14:50

Igor Adameyko på Institutionen för fysiologi och farmakologi (FYFA)  tar emot 2019 års Eric K. Fernströms pris för unga, särskilt lovande och framgångsrika forskare, vid Karolinska Institutet, för sin banbrytande forskning inom utvecklingsbiologi. 

"Igor Adameyko är en utvecklingsbiolog, som 2009 gjorde ett genombrott genom att demonstrera att Schwanncell-prekursorer bosatta längs växande perifera nerver ger upphov till melanocyter. Dessa studier introducerade ett radikalt nytt koncept för utvecklingsbiologi, där de definierade prekursorpoolerna som finns i en högspecialiserad nisch, använder nerver som ledningar för att migrera och differentiera.

Konceptet av perifera nerver som betjänar migration "vägar" för stamceller, har snabbt gått in i den vanliga forskningen och lett till en revidering av tidigare paradigmer inom området. De medicinska fördelarna med lgor Adameykos forskning är stora, hans nervstyrda vävnadsexpansionshypotes kommer att påverka flera forskningsområden betydligt, inklusive neurobiologi, internmedicin, tandvård och neurologi."

Han tar emot priset om 90 000 kronor vid en ceremoni i Lund den 6 november och uppmärksammas även i samband med installationshögtiden vid Karolinska Institutet. Eric K. Fernströms stiftelse delar varje år ut ett nordiskt pris och sju priser till yngre och särskilt lovande forskare inom de medicinska vetenskaperna. Landets medicinska fakulteter utser sina egna pristagare.