Forskargrupper vid Medical Management Centre (MMC)

Vid MMC studerar olika forskargrupper hur medicinsk kunskap, individuell och organisatorisk kompetens samt materiella och finansiella resurser bäst kan utnyttjas för att förbättra människors hälsa. Vi samverkar nationellt, regionalt och lokalt med myndigheter, sjukvårdshuvudmän, vårdgivare och patientföreträdare samt med utbildnings- och forskningsinstitutioner inom medicin och vård.

Vi fungerar även som kunskapsförmedlare och forskningsanknutet stöd för förändrings- och utvecklingsarbete. Vår ambition är att utveckla ny kunskap genom växelverkan med våra samarbetspartners och fruktbara möten mellan teori och praktik.

Action through Information Management (AIM)

Action through Information Management (AIM) forskargrupp studerar hur hälso- och sjukvårdens stora mängder data och information kan omformas till kunskap som stöder förändring och innovation. Genom att använda informatik kan vi skynda på processen att generera ny kunskap som snabbare når vårdgivare och patient.

MMC/Action through Information Management

Clinical Management

Clinical Management forskargrupp strävar efter att överbrygga glappet mellan praxis och evidens genom att, tillsammans med vårdgivare, forska om och utveckla innovativa sätt att organisera och leda hälso- och sjukvårdsorganisationer. Syftet är att skapa värde för både patienter och personal.

Pamela Mazzocato

MMC/Clinical Management

Carl Savage

MMC/Clinical Management

Hälsoekonomi och ekonomisk utvärdering

I forskargruppen Hälsoekonomi och ekonomisk utvärdering bedrivs forskning inom hälsoekonomi med fokus på området hälsoekonomisk utvärdering. Även utbildning utgör en stor del av forskargruppens verksamhet, där Masterprogrammet i hälsoekonomi, policy & management har en framträdande roll.

Niklas Zethraeus

MMC/Health Economics and Economic Evaluation

Health economics and policy

I forskargruppen Health economics and policy bedriver forskning om hur resurser används för att bidra till en effektiv vård och förbättrad hälsa. Forskningsområdet kännetecknas av tillämpning av ekonomiska teorier och metoder inom hälso- och sjukvården. Med hjälp av framförallt register svarar vi på frågor om effektivitet och jämlikhet, analyserar effekter av reformer inom sjukvården, samt jämför vårdgivare och sjukvårdssystem.

Clas Rehnberg

MMC/Health Economics and Policy

PROCOME

Forskargruppen PROCOME studerar processer och utfall av förbättringsprojekt inom hälso- och sjukvård. Forskningen syftar till att öka kunskapen om vilka effekter olika typer av förbättringsarbete har och vilken betydelse olika implementeringskomponenter har för ett förbättringsprojekts resultat.

Anne Richter

MMC/PROCOME

SOLIID

SOLIID står för "Uthålligt organisatoriskt lärande, utvecklings- och förbättringsarbete inom vård och omsorg" (översättning från engelska) och inriktar sig på aktionsorienterad/interaktiv organisatorisk forskning inom vård och omsorg med fokus på uthållighet i organisatorisk lärande, förbättring, utveckling, innovation och implementering.

Monica Nyström

MMC/SOLIID

SSiHC

SSIHC står för Systems Safety in Health Care. Forskargruppen bedriver forskning som innefattar patientsäkerhet och patientmedverkan utifrån ett systemperspektiv. I våra forskningsprojekt utvecklar vi metoder och verktyg i syfte att tillfredsställa såväl patienters som anhörigas och vårdpersonals behov av en sammanhållen och säker vård.

Karin Pukk Härenstam

Adjunkt, adjungerad

Mirjam Ekstedt

Forskare
MMC/System safety in health care

Enheten för bioentreprenörskap - UBE

Enheten för bioentreprenörskap, UBE, utbildar, utvecklar och forskar inom ämnet bioentreprenörskap.

Enhetschef

Hanna Jansson

Enhetschef
Unit for bioentrepreneurship (UBE)