Skip to main content

Intervju: Matti Sällberg

Roll: Prefekt på LabMed, professor / Avdelningstillhörighet: Klinisk mikrobiologi

Varför vara sur när man kan vara glad..

Hur länge har du varit på KI?

Jaga blev registrerad doktorand 1989.

Vad gjorde du innan du började på LabMed?

Efter min disputation 1992 jobbade jag på institutionen för odontologi och började på mikrobiologi. 1994-1996 åkte jag på postdoc till Scripps i San Diego. 1996 kom jag tillbaka till Odontologen och kombinerade min tjänst på labmed då kallat "IMPI". År 2000 blev jag professor på LabMed och har varit här 100% sen dess.

Varför sökte du dig till LabMed?

Det var en forskningsprofil som passade mig eftersom jag höll på med hepatitvirus. 1993 var jag med och startade klinisk mikrobiologi i Huddinge. Britta Wahren var tf chef och 1994 kom Anders Vahlne.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

Jag går upp på morgonen, tar en cappucino och åker till jobbet. Har jag inga möten kommer jag helst vid 10.00. Arbetet varierar mellan att vara prefekt, forska och att undervisa. Det är gissningsvis uppdelat prefekt 50%, 40% forskning och utveckling och 10% undervisning. Och så är det en del resor också förstås.

Vad är utmaningarna med att vara prefekt på vår institution?

Att få alla med sig på lätta och svåra beslut, försöka vara lyhörd och lyssna på folk. I gråzoner försöka hitta vad som är mest rätt och minst fel. Man måste vara respektfull mot alla även om man inte delar deras sätt att agera.

Ombyggnationerna av ANA 8 har diskuterats länge. Vad blir vinsterna av flytten tror du?

Vinsterna är många. Vi kommer att ha nya fräscha lokaler anpassade efter en modern verksamhet. Vi får en bred forskning som vi lyckas knyta ihop på ett bra sätt. Vi kommer få mötesrum där personer från flera institutioner och avdelningar kan enas. Man upplever en större helhet. Alla sitter i en miljö Det är viktigt att överbrygga väggar mellan kliniker och institutioner. Förhoppningsvis blir det också en bättre interaktion mellan forskning och undervisning. Vi kommer bort från "vi och dem".

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Umgås med familj och vänner, gärna laga mat. Jag spelar badminton och tennis, film och musik.

När har du som roligast på jobbet?

Jag har ofta roligt. Man måste ha kul. Som roligast är det väl när man lyckas, alltså får en artikel publicerad, får ett anslag eller en positiv utvärdering av nåt man gjort. Eller bara att folk runt omkring mig ler och mår bra. Varför ska man vara sur när man kan vara glad :)