Fysiologer på konferens i Basel

Medarbetare på avdelningen för klinisk fysiologi har deltagit i en konferens i Basel - AMEE (The Association for Medical Education in Europe) i syfte att utveckla sin pedagogik, inspireras och höja kvaliteten i institutionens utbildning.

Karin Bouma, biträdande PD för BMA-programmet, Maria Westerståhl, universitetslektor, Lena Persson, universitetsadjunkt, Jenny Flygare, forskare/lärare och Anna Wiik, universitetsadjunkt från avdelningen för klinisk fysiologi har varit på AMEE kongressen i Basel. Syftet med resan var att utveckla sin pedagogik, inspireras, få nya idéer men framförallt höja kvaliteten i institutionens utbildning. Resan blev av tack vare de pedagogiska medel de fick för sina kursuppdrag. På konferensen fick de medverka vid ett antal workshops, gå på symposiums, förläsningar, nätverksträffar och träffa lärare från olika medicinska universitet över hela världen.

Det är ovärderligt att få nätverka och träffa andra lärare från hela världen. Vi lärare jobbar mot samma mål och slåss med liknande problem.

Fyra fysiologer från Labmed på konferens

På programmet fanns bland annat föreläsningar om elektroniska examinationer, den ökande psykiska ohälsan bland studenter, konsten att lämna feed-back, curriculum mapping, nationella prov (hur de utförs och ser ut i andra länder), hur vi kan lära och utvecklas av våra misslyckanden, kliniska examinationer och utvärderingar och sist men inte minst hur man gör en så kallad "PechaKucha" föreläsning. Vill ni se hela programmet och veta mer om AMEE - läs mer på AMEEs hemsida.

Slutbetyget av konferensen är att den var väldigt givande.

- Vi har fått flera nya verktyg som vi kan använda i vår undervisning och fått inspiration till pedagogisk utveckling och förhoppningsvis kan någon av oss påbörja pedagogisk forskning, säger Karin Bouma. Det är ovärderligt att få nätverka och träffa andra lärare från hela världen och ett "take home message" är kanske att vi är "more same than diverce" och vi lärare jobbar mot samma mål och slåss med liknande problem oavsett om du kommer från Sverige, Korea, Kanada eller Italien.

fredag 7 september kl 13.00-15.00 hålls ett pedagogiskt möte för institutionen på initiativ av Anna Wiik (pedagogisk promotor) där de som var på AMEE berättar mer om vad de lärde sig och upplevde. Kontakta Anna Wiik om du är intresserad och vill delta.

"AMEE is a worldwide organisation with members in 90 countries on five continents. Members include teachers, educators, researchers, administrators, curriculum developers, deans, assessors, students and trainees in medicine and the healthcare professions. AMEE promotes international excellence in education in the healthcare professions across the continuum of undergraduate, postgraduate and continuing education. AMEE, working with other organisations, supports teachers and institutions in their current educational activities and in the development of new approaches to curriculum planning, teaching and learning methods, assessment techniques and educational management, in response to advances in medicine, changes in healthcare delivery and patient demands and new educational thinking and techniques"