Annan

Bokmässa inom medicin och hälsa

2017-12-1415:00 till 18:00 Foajén, plan 2 Aula Medica, Nobels väg 6Campus Solna
Bokmässa inom medicin och hälsa

Välkommen på Karolinska Institutets bokmässa!

Medverkande förlag, Fri tanke, Volante, Natur & Kultur och KIUP säljer populärvetenskaplig litteratur inom medicin och hälsa till reducerat pris, författare intervjuas på scen och besökare har möjlighet att ställa frågor direkt till forskare och få böcker signerade.

Scenprogram - författarintervjuer

Kl.16:00-16:15 - Emma Frans, forskare inom epidemiologi

Kl.16:25-16:40 - Jessica Norrbom, forskare inom fysiologi och Maria Ahlsén, disputerad i fysiologi vid Karolinska Institutet

Kl.16:50-17:05 - Charlotte Skoglund, forskare inom psykiatri

Kl.17:15-17:30 - Martin Ingvar, professor i integrativ medicin och överläkare

Kl.17:40-17:55 - Mats Lekander, professor i hälsopsykologi

Bild på Emma FransLär dig skilja vetenskap från trams

Är sex en effektiv motionsform? Ger morötter bättre syn? Vetenskapsskribenten Emma Frans reder ut vad forskningen faktiskt visar under vinjetten Vetenskapskollen i Svenska Dagbladet. Hon är också forskare i epidemiologi, (vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, MEB) och tilldelades nyligen Stora journalistpriset: Årets röst. I sin nya bok Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams driver hon vikten av att vi i dessa tider av fejknyheter och ”alternativa fakta” har ett mer kritiskt förhållningssätt till information som till exempel dyker upp i sociala medier. 

En vetenskaplig väg till bättre hälsaBild på Maria Ahlsén och Jessica Norrbom

Jessica Norrbom forskar på gener, muskler och träning (på institutionen för fysiologi och farmakologi, FYFA) och Maria Ahlsén har disputerat i fysiologi och undervisar i ämnet vid Karolinska Institutet. De har tillsammans skrivit boken Frisk utan flum – en vetenskaplig väg till bättre hälsa. De delar med sig av vetenskapligt grundande tips och råd för hur man äter och tränar för ett hälsosamt liv

Bild på Charlotte SkoglundHur du pratar med din tonåring

Charlotte Skoglund är forskare inom psykiatri (vid institutionen för klinisk neurovetenskap, CNS) med fokus på risker och skyddsfaktorer för ADHD i olika faser av livet. Hon har skrivit boken Lyssnar din tonåring? som riktar sig till föräldrar som vill hitta ett bättre sätt att nå fram till sina barn. Hur får man barnen att göra som man säger? Hjälp kan hämtas utifrån vad forskningen säger om bland annat vikten av motivation.

Så dricks julöl med måttaBild på Anders Hammarberg

Hela 55 procent av svenskarna har påverkats negativt av någon annans drickande det senaste året och runt 15 procent har ett riskbruk av alkohol. Men ofta är det bara de som har ett mycket allvarligt beroende som söker vård trots att forskning visar på välfungerande behandling även för dem som har ett mindre allvarligt alkoholbruk. Anders Hammarberg är forskare inom specialiserad beroendevård (vid institutionen för klinisk neurovetenskap, CNS) och har skrivit boken För mycket – för ofta om hur man kan förändra sina alkoholvanor: Från riskbruk till måttligt drickande.

Bild på Mats LekanderKänner du efter för mycket?

Hur mycket hjärnan tillåter en känsla av ohälsa att tränga fram och ta över beteendet påverkas av vad som är viktigt för tillfället. Mats Lekander är professor i hälsopsykologi (vid institutionen för klinisk neurovetenskap, CNS) och forskar om hur inflammation påverkar upplevd hälsa, smärta och socialt beteende. Han har skrivit boken Ditt inre liv om vetenskapen om att känna sig sjuk eller frisk. Bakterier vi smittas av och aktiviteten hos vårt immunförsvar – men också våra tankar och känslor – formar tillsammans vårt mående för dagen.

 

Fler medverkande forskare:

Torgny Svenberg, professor emeritus i molekylär medicin och kirurgi

Fredrik Livheim, psykolog och stressforskare

Ulrica von Thiele Schwarz, docent i psykologi

Henna Hasson, docent i hälsovetenskap

Jan Ygge, professor i läran om ögat och dess sjukdomar och överläkare

Martin Ingvar, professor i integrativ medicin och överläkare

Hugo Lagerkrantz, senior professor i pediatrik

AlumnStudent