Konferenser och symposier

Symposium: Den uppkopplade barnhjärnan

2017-11-2708:30 till 17:00 Svenska Läkaresällskapets hus, Klara Östra Kyrkogata 10 in Stockholm, SwedenAnnan

Berzelius symposium 97:
Child brain development, learning and digitalization
Barn och ungdomar tillbringar alltmer tid framför  skärmen; kommunicerar via sms, Facebook, Instagram, Snapchat, spelar dataspel och så vidare på gott och ont. Parallellt rapporteras om ökande problem hos unga som splittring och bristande koncentrationsförmåga,  sömnsvårigheter, närsynthet och övervikt. Vidare kan nämnas konflikter i familjen, empatistörningar, bristande verklighetsuppfattning, humörpåverkan, skolmisslyckanden och depression. Dataspelsberoende är numera ett välkänt missbruk som jämförs med annat drogmissbruk.
I USA rekommenderas särskilt barnläkare att förhöra sig om sina patienters skärmanvändning. Den amerikanska barnläkarakademin har gått ut med strikta rekommendationer att begränsa skärmtiden.

Denna konferens behövs snarast för att utbilda läkare, beslutsfattare,  opinionsbildare med flera i den senaste forskningen om it-teknikens och sociala mediers medicinska konsekvenser särskilt för barn.
Hur barnet utvecklas beror på dess interaktion med omgivningen, så vad barnet gör är viktigt. Beslut som tas om teknik och barn måste grundas på evidens och barnens bästa. Detta symposium ska bidra till ökad kunskap för en god balans mellan digitalt och verkligt liv.

Välkommen till symposiet i november!