NyheterForskning

Mottagare av Sjöbergpriset 2018 föreläser vid KI

Publicerat 2018-02-08 14:21. Uppdaterat 2018-02-08 14:21

Hedersdoktor vid KI 2014 professor Zhu Chen har tilldelats Sjöbergpriset 2018 tillsammans med forskarna Anne Dejeane och Hugues de Thé.  Pristagarna föreläser vid KI den 12 april kl. 15 i sal Gustaf Retzius, KI campus Solna.

Pristagarna har utvecklat en helt ny skräddarsydd behandling av en specifik form av blodcancer, så kallad akut promyelocytleukemi. Från att tidigare ha varit en av de dödligaste cancerformerna, går det i dag att bota nio av tio patienter som får den nya behandlingen. Behandlingen är unik eftersom det är den första cellgiftfria standardbehandlingen vid akut leukemi.

– Det är en kombinationsbehandling, bestående av en form av A-vitamin och arseniktrioxid, med rötter i kinesisk folkmedicin, säger Ingemar Ernberg, professor vid institutionen med mikrobiologi, tumör- och cellbiologi

Zhu Chen är verksam vid Shanghai Jiao Tong University, Kina; Anne Dejean vid Institut Pasteur och Inserm i Paris och Hugues de Thé vid Collège de France.

Sjöbergpriset är ett årligt internationellt pris inom cancerforskning och delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien.