Kristina Gemzell Danielsson: Hon forskar för kvinnors frihet

Kvinnor ska själva kunna bestämma om och när de vill bli gravida, anser Kristina Gemzell Danielsson. Därför forskar hon om preventivmedel, säkra aborter och ofrivillig barnlöshet.

Bild på Kristina Gemzell DanielssonVisst är det hemskt kallt?!, säger Kristina Gemzell Danielsson när vi ses utanför hennes kontor i januari, innan hon med snabba steg går till pentryt för att ta sig en värmande kopp kaffe. Själv är jag van vid minusgraderna men hon har precis landat efter två veckor i Thailand och Kambodja. Naturligtvis handlar det om jobb - i Thailand bevistade hon en konferens om aborter.

– I många andra länder tillåter man trots allt abort i vissa situationer, men i Thailand är det fruktansvärt restriktivt. Det är problematiskt eftersom kvinnorna har så låg ställning, vilket resulterar i mycket våld och många oönskade graviditeter, säger Kristina Gemzell Danielsson och påminner om hur det för något år sedan rapporterades i medierna om hur en mängd aborterade foster hittats undangömda i ett tempel.

Att verka internationellt är inget nytt för Kristina Gemzell Danielsson, som sedan år 2000 förestår Världshälsoorganisationens samarbetscenter för reproduktiv hälsa vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Det är ett av de första i världen och öppnade redan 1972. Här utvecklades den medicinska aborten - när kvinnan själv med hjälp av läkemedel kan framkalla en abort. Behandlingen kan helt eller delvis göras hemma och har fått en enorm betydelse globalt för att minska risken för dödsfall och skador i samband med osäkra aborter med exempelvis osterila instrument.

Allra bäst är det förstås om den oönskade graviditeten kan förhindras och en viktig del av Kristina Gemzell Danielsson forskning riktas mot att ta fram nya och bättre preventivmedel.

Forskar om framtidens preventivmedel

Ett spår är att undersöka livmoderslemhinnan, det så kallade endometriet. Gruppen har utvecklat en modell där de kan odla mänsklig slemhinna och studera hur den påverkas av olika faktorer. Dels går det att tänka sig att dess mottaglighet för ett befruktat ägg går att förbättra, som en del i behandlingen mot ofrivillig barnlöshet.

– Tidigare trodde man att allt handlade om ägget, men det har visat sig pågå en dialog mellan modern och embryot som är jättespännande, säger Kristina Gemzell Danielsson.

I ett mer närliggande perspektiv vill hon gärna slå ett slag för spiral som preventivmedel. Vid en hearing om reproduktiv hälsa som gavs vid Karolinska institutet i somras deltog Melinda Gates som representant för Gates foundation. Hon blev intresserad av de data som Kristina Gemzell Danielsson presenterade om följsamhet vad gäller preventivmedel hos kvinnor.

– Hon är amerikan och där finns en uppfattning om att spiral är ett slags abortmetod - något som medicinskt sett är helt felaktigt. I vilket fall gör det att de inte har med spiral i sina program, men dessa data gjorde henne intresserad, säger Kristina Gemzell Danielsson.

I en studie undersöktes hur vanligt det var att kvinnor i 18 utvecklingsländer slutade att nyttja sitt preventivmedel under ett genomsnittligt år. Då visade sig spiral överlägset bäst, då bara 15 procent slutade, medan siffrorna låg på 60 procent för kondom och 45 procent för p-piller.

– Det är inte så underligt. P-piller kan man sluta med om man blir osams. Och sedan blir man sams igen& Det kräver mer eftertanke att sluta med spiral, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Slemhinnans egenskaper kan också styras åt andra hållet, för att förhindra implantation. Just här har hennes grupp faktiskt funnit en faktor som de nu håller på att patentera. Tanken är att om denna går att blockera, kan det möjligen vara ett sätt att förhindra att ett befruktat ägg fastnar. Men en sådan preventivmetod ligger i framtiden.

Viktigt att slå hål på myter

Bild på Kristina Gemzell DanielssonHon anser att spiral borde användas mer av svenska tonårstjejer. P-piller behöver tas varje dag och missar man ett enda är den månadens skyddseffekt borta.

– Och i den åldern har man ju en massa andra saker i huvudet, säger hon.

Det finns myter om spiral, som att den kan börja vandra i kroppen. Att kvinnan måste ha fött barn är en annan missuppfattning.

– Det gör spiralen lättare att sätta in i livmodern, eftersom passagen då är utvidgad, men det är inte alls nödvändigt, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Faktum är att det i år på den svenska marknaden kommer att lanseras ett slags minispiral som hon har varit med och tagit fram. Den avger lägre doser hormon, men framförallt är den mindre så att den är smidigare att föra in.

Ett annat spår är manliga p-medel, som komplement till kondom - ett preventivmedel som Kristina Gemzell Danielsson inte är så imponerad av.

– Kondom skyddar mot könssjukdomar, men hos unga och högfertila är de måttligt effektiva - även vid perfekt användning, säger hon och lägger till att studier visar att perfekt användning inte är så vanligt.

På tapeten finns nu ett slags hormongel som mannen ska applicera på huden. Produkten testas i USA men vad gäller svenska kliniska studier väntar hon fortfarande på klartecken.

I en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladet i höstas uttrycker hon och några kolleger sin oro över att Sverige har flest tonårsaborter i EU  20/1000 unga jämfört med exempelvis Holland där andelen är 6/1000.

En faktor är kostnaden för p-piller och andra preventivmedel - artikeln har rubriken "Preventivmedel bara för rika" - och hon anser att de borde subventioneras kraftigt för unga upp till 25 år.

– Jag är besviken över att vi i Sverige idag uppvisar en historielöshet. Vi var ett föregångsland, med bra tillgång till preventivmedel och god sexualundervisning i skolan men det har changerat, säger hon.

Vill att kvinnor ska kunna välja

Hur viktiga var då p-pillren när de kom till Sverige för knappt 50 år sedan?

– De är och var helt grundläggande för samhällets utveckling och för jämställdheten. Det är lätt att bli paranoid idag, men Sverige närmar sig allt mer USA där lobbygrupper på ett sofistikerat vis arbetar mot aborter och nu även mot effektiva preventivmedel. Det slår mot kvinnors frihet, säger hon.

Alla hennes forskningsområden - från ofrivillig barnlöshet och preventivmedel till abort - kan sägas vara olika sidor av samma mynt: att kvinnan själv ska få bestämma över sitt liv.

– Det är grundläggande saker som jag alltid varit intresserad av och möjligen är jag också aningen miljöskadad, säger Kristina Gemzell Danielsson och berättar om sin berömde släkting, Carl Gemzell. På 1960-alet var han en pionjär som hormonellt stimulerade ägglossningen hos kvinnor som hade svårt att bli gravida, något som resulterade i de så kallade "Gemzellbarnen".

Redan under läkarutbildningen visste hon att hon ville bli gynekolog och då hon träffade sin blivande make som var stockholmare hampade det sig så att hon bytte studieort från Lund och studerade den sista terminen vid Karolinska Institutet. Här mötte hon sin blivande handledare professor Marc Bygdeman och hennes avhandlingsarbete handlade om ofrivillig barnlöshet och livmoderslemhinnan.

– Då kom jag rätt! säger Kristina Gemzell Danielsson och ser glad ut. På väggen bredvid dörren sitter den prestigefyllda utmärkelse från International Federation of Gynecology and Obstetrics, FIGO som hon fick i höstas - "För sina insatser internationellt och nationellt för att främja utvecklingen av vetenskap och forskning inom obstetrik/ gynekologi. Och för att hon under hela sin karriär arbetat för en förbättrad hälso- och sjukvård för kvinnor".

– Tänk att de vågade ge mig priset, en europeisk kvinna som dessutom arbetar med preventivmedel och aborter. Det var otroligt imponerande och jag är verkligen jättestolt!

Kort om Kristina Gemzell Danielsson

Namn: Kristina Gemzell Danielsson

Titel: Professor i obstetrik och gynekologi, särskilt migrationsrelaterad reproduktiv hälsa vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet. Sedan år 2000 chef för WHO Collaborating Centre for Research in Human Reproduction.

Ålder: 50 år.

Familj: Tre döttrar och make.

Bor: Villa i Bromma utanför Stockholm.

Så kopplar jag av: Joggar, bakar bröd och läser skönlitteratur. Nu senast "Innan floden tar oss" av Helena Thorfinn, journalist och biståndshandläggare vid SIDA. "En bok som utspelar sig i Bangladesh och som speglar den verklighet jag möter".

Text: Lotta Fredholm. Publicerad i tidskriften Medicinsk Vetenskap nr 1, 2013.

Länkar

GynekologiObstetrikPersonporträttProfessorReproduktionsmedicin