Föreläsningar och seminarier

ForskarFredag 2016

2016-09-3009:00 till 15:00 Debaser, Medborgarplatsen och Vetenskapens hus, RoslagstullsbackenAnnan

Den 30 september går 2016 års ForskarFredag och Forskar Grand Prix av stapeln i ett flertal städer runt om i Sverige. Huvudarena för ForskarFredag Stockholm är Debaser Medborgarplatsen. Välkommen!

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är främst skolelever från årskus 9 tiill och med sista året på gymnasiet. Utställningen på Debaser är dock även öppen för allmänheten. Det kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter att möta forskare. Utöver aktiviteterna på Debaser, Medborgarplatsen och Vetenskapens hus, Roslagstullsbacken, anordnas föreläsningar och rundturer på SciLifeLab liksom en frukostföreläsning i samarbete med Friskis & Svettis.

Deltagande forskare från KI

På Debaser

På stora scenen på Debaser kommer Karolina Sörman att hålla sin föreläsning "Vad kännetecknar en psykopat". Eleverna kommer också att få en möjlighet att träffa forskare i lite mindre grupper och ställa frågor efter en kortare presentaton - i aktiviteten "Möt tre forskare". Här deltar Guro Gafvelin, Matthias Löhr och Annika Hanberg. Många forskare medverkar också i utställningen på Debaser, bl a Dorota Religa, Jakub Lewicki, Sonja Rafat och Hanna Barriga. Två forskare från KI är med i tävlingen Forskar Grand Prix. Under max fyra minuter ska Susanne Wiklund och Mikael Forsman berätta om sin forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Publiken, tillsammans med en expertjury, röstar sedan fram en segrare som går vidare till riksfinalen den 26 november.

På Vetenskapens hus

På Vetenskapens hus hålls KI:s forskardialoger som är en chans för en skolklass att få träffa en forskare för en mer intim dialog. Här deltar Zakaryah Abdulkarim, Kristina Tammimies, Tina Jacob, Federica Santoro och Vilhelmina Ullemar.

På Friskis & Svettis, Hagastan

Anna Krook kommer att hålla en "rörlig morgonföreläsning" på temat träning som medicin och hur din träning kan påverka ditt DNA. Föreläsningen är öppen för alla och gratis, till anmälan.

Till programmet

 

Intervju med Karolina Sörman: Vad är en psykopat? Och är man psykopat från födseln? Karolina Sörman föreläser på Debaser kl. 10.00 på Stora scenen, plan 1, Debaser Medis.

 

 

Contact person: Sabina Giulini

Länkar

PedagogikSamhälleSamverkan