Skip to main content

"Jag kom plötsligt inte ihåg vad jag hade läst"

Trots att Bengt Malmsten från Halmstad bara var 58 år var hans knäleder så nedslitna av artros att det inte gick längre. Han sövdes ned och fick en helt ny knäled inopererad på det benet. Själva operationen gick jättebra, men han kände att han inte riktigt var som han brukar efteråt.

– Jag hade tagit med mig några böcker för att läsa på sjukhuset, men det gick inte. Jag hade svårt att fokusera på texten och fick läsa samma stycke om och om igen, säger Bengt Malmsten.

Det är nu drygt två år sedan han opererades och han minns att han inte reagerade särskilt på de förändringarna han upplevde.

– Jag fick ju morfin efter operationen och var lite luddig i skallen så det hela var inte så konstigt, tyckte jag då. Men morfin ska ju inte påverka på det viset, har jag fått höra efteråt, säger han.

Problemen med minnet och koncentrationsförmågan varade i ett par veckor och efter ytterligare några veckor var han tillbaka på jobbet hos Volvoåterförsäljaren i Halmstad.

– Sedan har jag ju fått höra efteråt att detta kan sitta i rätt så länge för vissa, säger han.

Det var dock inget han hade fått information om före operationen. Men det tycker han inte gjorde något, snarare tvärtom.

– Nej, det skulle bara ha varit en sak till att bekymra sig för. Hade jag vetat om att detta kan sitta i under ett halvår då skulle jag bara ha legat och våndats för om det skulle gå väck eller inte, säger han.

Text: Fredrik Hedlund, först publicerad i Medicinsk Vetenskap, nummer 1 2014.