Fetmakirurgi: "Jag opererade mig för hälsans skull"

Ellinor Westh Olsson, som i dag är 31 år, var knubbig redan på lågstadiet och under skolåren lades kilo till kilo. Tidigt i vuxenlivet flyttade hon med sin sambo till Västerbotten, och då gick viktuppgången fortare. Där kände hon sig först ensam och tröståt, och så började hon arbeta natt.

Ellinor Westh Olsson. Photo: Henric Lindsten/Lindsten & Nilsson
Ellinor Westh Olsson. Photo: Lindsten & Nilsson

Text: Annika Lund, först publicerad i tidningen Medicinsk Vetenskap nr 4, 2014.

– Nattarbetet skapade en obalans för mig. Jag åt egentligen bara en gång om dagen, nyttiga måltider, men ändå gick jag upp i vikt. Jag tror nattarbetet gjorde något med min ämnesomsättning.

Efter ett beteendemedicinskt program, där man får stöd att ändra livsstil, gick Ellinor ned 17 kilo i vikt. Det sammanföll dock med att hon började arbeta dagtid, så det är oklart vad som gav effekten.

Göra en gastric bypass

Sedan skadade hon ryggen. Ett lyft på jobbet gav flera diskbråck med känslobortfall och svårigheter att röra sig, och efter två ryggoperationer var rörelseförmågan fortfarande inte bra. Ellinor behövde en steloperation av ländryggen, men för att få göra en sådan krävdes en kraftig viktnedgång. Det var svårt att åstadkomma med nedsatt rörelseförmåga, så vid BMI 47 beslutade sig Ellinor för att göra en gastric bypass.

Operationerna har haft effekt. Nu har hon ett BMI på 30 och 40/42 i klädstorlek på överkroppen. Det går att cykla, promenera och leva som vanligt.

– Jag hade egentligen inga problem med min självbild som överviktig. Jag trivdes med mig själv och min kropp och gifte mig när jag var som allra störst. För mig handlade det om min hälsa. Jag ville underlätta för min rygg, och det har fungerat, säger Ellinor.

Bemött på ett annat sätt

Med viss ilska i rösten konstaterar hon att hon numera blir bemött på ett annat sätt: vänligare och med större respekt.

– Om jag möter människor på trottoaren kan de gå åt sidan. Tidigare var det alltid jag som fick flytta på mig, något jag inte reflekterade över då. Jag är precis samma person som förut, ändå blir jag sedd på ett helt annat sätt. Det är inte okej.

CO
Innehållsgranskare:
Katarina Sternudd
2023-02-08