Genombrott för livet
Var en del av framtidens medicinska genombrott.
Nedan hittar du ett urval av forskningsområden där din gåva kan göra skillnad. Kontakta Development Office för mer information om hur du kan stödja forskningen eller om du letar efter ett särskilt forskningsprojekt att stödja.
Cancer - ökad träffsäkerhet ger bättre behandling
Ett paradigmskifte pågår i synen på behandling av cancer. Genom att vi idag har möjlighet att analysera varje enskild tumörcell in i minsta detalj står det alltmer klart att varje cancerform kan indelas i flera varianter som var och en bör bekämpas med sin skräddarsydda behandling.
Global hälsa
Global hälsa är idag en fråga om alla människors hälsa och vår gemensamma överlevnad. Från att, när området kallades tropikmedicin, ha rört problem som i huvudsak berörde sjukdomar i fattiga länder ligger tyngdpunkten idag alltmer på gränsöverskridande hälsofrågor och god hälsa som en mänsklig rättighet.
Inflammatoriska sjukdomar
Många vanliga sjukdomar, som exempelvis ledgångsreumatism, multipel skleros (MS), psoriasis, allergi och astma har sin grund i ett kroniskt inflammationstillstånd. Det orsakar ett livslångt lidande och ett betydande och ofta osynligt handikapp. Vi saknar fortfarande botande behandlingar för dessa sjukdomar.
Neurovetenskap och mental hälsa - fokus på hjärnans sjukdomar
Hjärnan, nerverna och psyket är tillsammans ett av de absolut största forskningsområdena vid Karolinska Institutet och där vi även har en ledande roll inom den experimentella neurovetenskapen. Forskning pågår om nervcellers signalsystem och nätverk, hur de utvecklas från stamceller och om vad som går fel när sjukdomar utvecklas.
Hälsosamt åldrande - att hitta de rätta verktygen
En stor utmaning är att hitta effektiv prevention mot åldersrelaterade sjukdomar och funktionsförluster. Vi vet till exempel fortfarande inte vad som händer när minnet sviker och när demens och Alzheimers sjukdomar utvecklas. För att skapa en djupare förståelse om åldrandets naturliga förlopp och om risk- och skyddsfaktorer för olika sjukdomar krävs mer forskning.
Metabola sjukdomar - vällevnadens hälsoutmaningar
Både i Sverige och i övriga världen ökar de metabola sjukdomarna, som diabetes, övervikt, hjärt- kärlsjukdom, hjärtsvikt och njursvikt – sjukdomar som alla innebär ett långt lidande och risk för tidig död. Genom att bland annat förstå kunskapen om molekylerna i varje cell kan vi identifiera biomarkörer för att förutspå risken för metabola sjukdomar.
Reparativ och regenerativ medicin - stamcellerna reparerar
Karolinska Institutet bedriver framgångsrik forskning inom regenerativ medicin och stamcellsforskning, med flera starka forskargrupperingar inriktade på olika sjukdomsområden. Ett exempel på en redan etablerad och vanlig behandling med stamceller är benmärgstransplantation vid leukemi (blodcancer).
Inspirerande forskningsmiljöer - för framtidens forskare
Nya forskningsmiljöer medför att vi kan fördjupa och förbättra vår forskning och bli ännu mer framgångsrika internationellt och attrahera nya forskningstalanger från hela världen. Vi vill skapa den optimala miljön för att nästa generations forskningsledare ska kunna växa och etablera sig.
Vi utbildar framtidens vårdpersonal
Karolinska Institutet har det bredaste utbudet av utbildningar inom medicin och hälsa i Sverige. Vi utbildar läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, fysioterapeuter och många andra professioner inom sjukvården. Det ger våra studenter möjlighet att redan innan de kommer ut i arbetslivet träna på att arbeta i tvärdisciplinära team.
Andra projekt att stödja
Stöd HOPE och gör skillnad för barn med cancer
Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn och ungdomar i Sverige. För barn med svårbotad cancer räcker inte dagens behandlingar. HOPE är en resurs som möjliggör genomförande av kliniska studier i tidig fas av läkemedel mot barncancer. HOPE är helt beroende av externa medel för att kunna bedriva sin verksamhet.
Endometrios - en vanlig men okänd sjukdom
Endometrios är en vanlig sjukdom som drabbar 10 % födda med livmoder. Trots att sjukdomen är vanlig är den fortfarande ganska okänd bland allmänheten och endometriosdrabbade kan ibland få vänta länge innan de får en diagnos och en förklaring till sina problem.
Kårhuset renoveras
Vill du vara med och stödja kårhuset? Det är drygt 30 år sedan kårhuset genomgick en stor renovering. Behovet av en modernisering är stort och för att förverkliga en omfattande renovering av kårhuset genomför nu Medicinska Föreningen en fundraisingkampanj.