Ted - biomedicinsk analytiker som forskar på deltid

Ted Österlund har många år av studier inom flera olika områden bakom sig - men den röda tråden har varit att förstå hur människan fungerar. Nu arbetar han deltid med patienter på Fysiologkliniken och deltid med forskning kring muskelarbete och träning på Huddinge sjukhus.

Förutom arbetet vid Fysiologkliniken, Huddinge sjukhus och forskningen, undervisar Ted även vid KI. Han har sedan tidigare bland annat en utbildning som kemiingenjör och två år års studier inom fysiologi. Slutligen fastnade han för biomedicinsk analytiker och då valde inriktningen klinisk fysiologi.

Berätta lite mer om din forskning - vilka frågor hoppas du och dina kollegor kunna hitta svar på?

- När jag forskar varierar mina uppgifter mycket eftersom jag är inblandad i flera projekt. Det kan vara allt från att analysera små molekyler i muskelprover till att utföra syreupptag-ningstest på olika personer. Men jag är också involverad i processen att färdigställa en vetenskaplig artikel, i praktiken kan det betyda att jag till exempel sammanställer resultat eller gör figurer.

- I ett av projekten är vi intresserade av är att se vad som händer i muskeln när man tränar. Närmare bestämt: Vad händer med muskelproteinsyntesen då man utför ett intensivt arbete? Vi frågar oss om det är någon skillnad när man tar kosttillskott i kombination med träning? Vilka gener är det som aktiveras vid träning? Skiljer det sig mellan män och kvinnor?

Vilka är din framtidsplaner som biomedicinsk analytiker?

- Jag hoppas kunna registera mig som doktorand i framtiden och disputera så småningom. Just nu är jag nöjd över hur jag har fått möjligheten att kombinera forskningen med klinisk verksamhet. Det känns som en trygghet att ha min utbildning som biomedicinsk analytiker med fysiologisk inriktning. Men så fort ett intressant doktorandprojekt dyker upp kommer jag att vara där. Självklart vill jag bara doktorera deltid, något annat går jag inte med på, eftersom en del av mig är och kommer alltid att förbli biomedicinsk analytiker!

Text: Fredrik Brolund.

AlumnBiomedicinsk analytikerprogrammet