Ögonundersökningar - ett detektivarbete

Tidigare KI-studenten Oscar Hagelberg jobbar nu som optiker på Specsavers. Oscar gillar kundkontakterna - men även den kliniska delen av jobbet.

Du har gått både grund- och magisterutbildningen på KI. Hur kom det sig att du läste vidare?

- Arbetsmarknaden har vidgats för optiker och jag skulle till exempel kunna arbeta på sjukhus, säger Oscar Hagelberg.

- Jag arbetade ett par år i optikerbutik mellan studierna, men upptäckte att jag ville lära mig mer om ögonhälsa och kliniskt arbete. Därför valde jag att ta en magisterexamen i klinisk optometri.

- Arbetsmarknaden har vidgats för optiker och jag skulle till exempel kunna arbeta på sjukhus. Utvecklingen går mot att vidareutbildade optiker får överta delar av ögonsjukvården.

Varför ville du bli optiker?

- Just nu jobbar jag på Specsavers och gillar kundkontakten, att hjälpa andra människor. Häromdagen ordnade vi till exempel linser åt en liten pojke, så att han slipper tappa glasögonen när han spelar fotboll. Sådant känns bra. Jag tycker mest om den kliniska delen i arbetet. Det är spännande att göra ögonhälsoundersökningar, det är lite detektivarbete över det hela. Vissa optiker tycker också att det är roligt med färg och form och modeaspekten i jobbet. Nuförtiden har ju glasögon blivit som smycken och många människor har flera par.

Har du något råd till blivande studenter?

- Gör ett studiebesök i en optikerbutik och be att få prata med någon som är yrkesverksam. Då får du en bra bild av vad jobbet innebär.

Text: Catharina Bergsten

AlumnOptikerprogrammet