”Ögonen kan berätta mycket om vad som händer i kroppen på en person”

Therese Olofsson, student på Optikerprogrammet.

– Jag ville arbeta med människor, men i ett yrke som även involverade hälsa och som gav mig chans att hjälpa människor. Optikeryrket är otroligt intressant och innefattar Therese Olofsson, Optikerprogrammet så mycket mer än man först tror. Ögonen kan berätta mycket om vad som händer i kroppen på en person, vilket utbildningen lyfter fram på ett bra sätt. Ögat och dess funktion är fantastiskt intressant och på Optikerprogrammet får man verkligen grundliga kunskaper om detta. Jag lockades av att utbildningen är upplagd så den innefattar mycket praktiska övningar, vilket förbereder oss för arbetslivet på ett bra sätt. Det är även positivt att man får så pass mycket kunskaper redan under utbildningen så att man kan jobba extra inom optikerbranschen under studietiden.

Hur ser framtiden ut inom optikeryrket?
– Det sker en del utveckling inom optikerbranschen just nu. I och med att det kommer nya arbetsredskap för oss optiker kommer det att behövas kunskaper för att kunna använda redskapen och korrekt tolka resultatet av de undersökningar man gör med dem. Förutom att jobba i butik finns även möjligheten att arbeta som optiker inom sjukvården då yrket blir mer och mer hälsoinriktat. Man kan också utveckla sig inom yrket genom vidare studier genom att gå en magisterutbildning eller för att därefter kunna forska.