”Ögonen är som en bok som avslöjar hur övriga kroppen mår”

Åsa Söderblom, student på Optikerprogrammet:

– Jag har själv glasögon och linser sedan många år tillbaka och har därför alltid varit intresserad av arbetet som optiker. Min egen optiker talade så gott om yrket att jag blev ännu mer Bild av Åsa Söderblom, Optikerprogrammetintresserad av att själv börja plugga till det. Det är dessutom en utbildning som ger en konkret yrkesroll, vilket passar mig bra. Arbetet som optiker blir allt mer hälsoinriktat och det öppnar upp för vägar inom sjukvården, vilket intresserar mig ännu mer, samtidigt som man även kan vidareutbilda sig på magisternivå. Med rätt driv kan man även forska efter utbildningen.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
– Mina farhågor när jag började studera var att jag trodde det skulle bli svårt att ta eget ansvar för studierna. Men all bra hjälp man får från lärare och klasskamrater gjorde att det gick mycket bättre än jag trott. Jag har definitivt gjort rätt val av utbildning när jag valde Optikerprogrammet. Ögonen är som en bok som avslöjar hur övriga kroppen mår, vilket är jättespännande. Den praktiska delen – synundersökningen – är också mer intressant än vad man kan tro. Det krävs mycket problemlösning för att komma fram till rätt synstyrka. Varje moment i undersökningen är viktigt och betydelsefullt. Jag slutar aldrig förvånas över hur mycket det finns att lära om våra fantastiska ögon!

OptikerprogrammetStudent