Livsviktigt att ge rätt diagnos

Oskar Fagerlund, student på biomedicinska analytikerprogrammet, inriktning laboratoriemedicin berättar:

Om du är nyfiken och verkligen vill hjälpa människor kan biomedicinsk analytiker vara något för dig. Det är ett väldigt givande, roligt, men framför allt ett livsviktigt yrke! Bakom varje analys finns en patient och det du gör påverkar en annan människas liv till det bättre.

Det är ett väldigt givande, roligt, men framför allt ett livsviktigt yrke!

Utbildningen ger en bra grund och blandar praktiska moment med teoretiska studier. Men det är först när man är ute på ett labb som man verkligen förstår vilket häftigt yrke det är. Du är med hela vägen - från att ta blodprover på patienter till att analysera dessa prover och på så sätt bidra till att patienten får en korrekt diagnos och behandling. Utbildningen är väldigt bred vilket gör det möjligt att arbeta även utanför vården eller som forskare. Eftersom det ständigt kommer nya och förbättrade analysmetoder finns det stor möjlighet till utveckling. Enligt prognoserna råder stor brist på biomedicinska analytiker vilket ger goda chanser till jobb.