"Kommer det här på tentan?"

Björn Liljeqvist föreläser om studieteknik - här får du hans bästa tips!

Gör det lätt att komma igång

Du måste inte plugga i timmar. TricketBild på böcker, äpple och en dator.
är att plugga ofta, inte länge.  Stora, tunga uppgifter gör bara att du skjuter upp och så blir det aldrig gjort. Jobba i korta studiepass, där du ägnar dig åt en avgränsad uppgift. Skapa enkla rutiner så att det inte krävs så mycket viljestyrka varje dag. Du kan t.ex. ha vissa platser dit du går för att få studiero snarare än att sitta vid datorn hemma och tro att du ska plugga.

Kolla i förväg

Sätt i system att ta reda på vad ni kommer läsa och gå igenom längre fram. Vad kommer du lära dig nästa vecka? I morgon? Effekten blir att du börjar känna igen saker på föreläsningarna. Det är redan lite bekant när det blir dags att lära sig något på djupet. Skumma av kommande bokkapitel och ladda ner kursplanerna tidigt. Ta hjälp. Tänk: ”Det gör inget om jag inte fattar allt nu. Jag kommer att förstå senare.”

Sammanfatta för att förstå

Stanna upp då och då och återberätta för dig själv eller en kompis vad det är du läser eller vad föreläsningarna handlar om. När du sammanfattar skiljer du det viktigaste från resten. Nöj dig inte med ”det känns som om jag fattar”. Den känslan kan luras. Det är när du måste formulera dig i egna ord som du verkligen förstår vad det är du läser. Då märker du också vad som är oklart.

Använd verktyg

Det finns hjälpmedel för nästan allt. Hänger du för mycket på Facebook? Blockera störande webbsidor bestämda tider med Cold Turkey eller LeechBlock. ”Don't break the chain!”-appar hjälper dig att hålla igång dag efter dag. Svårt att göra en sak i taget? Sätt ett larm på 20 minuter, och jobba fokuserat tills det ringer. Focusbooster och liknande ”Pomodoro”-program gör samma sak digitalt. Ont om tid? Skaffa en kalender och planera dina veckor. Tråkigt på lektionerna? Ha en penna i handen och skriv ner små frågor då och då.

Associera för att minnas

Använd din fantasi när du ska minnas något. Främmande ord och termer? Vad låter de som? Påminner de dig om något? Plocka fram minnesbilder av saker du sett, läst och upplevt och väv samman dem med det du ska lära dig. Hitta på små ledtrådar som kopplar nya saker till sådant du redan kan. Överdriv! Använd humor, färger och historier.

Repetera rätt

Förhör dig själv, testa dig själv, regelbundet. Det räcker inte att bara kolla igenom allt en gång till, då glömmer du i alla fall. Vänta inte för länge: du börjar glömma redan en kort stund efter en föreläsning eller ett läspass. Repetera då, så minns du till nästa dag. Ta hjälp av en studiedagbok eller program som Anki och Memrise. Dessa låter dig skapa eller ladda ner minneslappar i olika ämnen. Programmen har inbyggt stöd för ”spaced repetition system”. Då repeterar du inte mer än just det du behöver. Samtidigt skapar du en daglig rutin av att lära nytt och förhöra gammalt.

Text: Björn Liljeqvist