”Jag lockades helt enkelt av att få ta ansvar, få förtroende och att få hjälpa”

Deborah Utjés, student på Läkarprogrammet:

– Funderingarna var många kring vad jag skulleBild av Deborah Utjes, Läkarprogrammet
göra efter gymnasiet, men en sak visste jag med säkerhet: jag vill arbeta med människor. Under en sommar fick jag möjligheten att feriearbeta på en sjukhusavdelning. Feriearbetet gjorde slut på mina funderingar: det var läkare jag ville bli! Jag fick träffa patienter som befann sig i en utsatt situation, men som helt och hållet hade tillit till läkaren. Det var framför allt det som fascinerade mig – att läkaren får förtroendet från en annan individ gällande saker eller situationer som kan handla om liv eller död. Med andra ord, jag lockades helt enkelt av att få ta ansvar, få förtroende och inte minst av att få hjälpa människor.

Vad är dina bästa råd när man ska välja högskoleutbildning?
– Valmöjligheterna är enorma och det kan vara väldigt svårt att välja utbildning, eller ens veta vad man vill studera vidare till. Mitt tips är att så tidigt som möjligt börja tänka efter och försöka känna efter vad du vill göra. Föreställ dig själv i yrkesrollen. Därefter bör du samla information och intryck från det yrke du har tänkt dig, till exempel genom att prata med någon som har just det arbetet, eller besöka universitetet där du kan tänka dig att studera. Här på KI kan man exempelvis ”skugga en student”. Då får man möjlighet att följa en student från det program man är intresserad av. Jag skuggade själv en läkarstudent och kan lova att det var mycket givande!

LäkarprogrammetStudent