”Idag arbetar jag mest med vuxna som har någon typ av lung- eller hjärt-kärlsjukdom”

Mikaela Qvarfordt tog sin examen från Biomedicinska analytikerprogrammet, inriktning klinisk fysiologi, vid KI år 2009. Mikaela arbetar nu som biomedicinsk analytiker på Södersjukhuset.

Kan du berätta om ditt jobb som biomedicinsk analytiker/forskare, och vägen dit?Foto av Michaela Qvarfordt, alumn från Biomedicinska analytikerprogrammet
– Under utbildningen gjorde jag en stor del av min praktik på Fysiologiska kliniken på Södersjukhuset. Praktiken ledde till sommarjobb och sedan en anställning efter examen. Efter det har jag också arbetat en period på hjärtmottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Jag har arbetat med undersökningar som hjärtultraljud, EKG och lungfunktionsundersökningar. Idag arbetar jag främst med vuxna som har någon typ av lung- eller hjärt-kärlsjukdom. I praktiken innebär det att jag utför till exempel spirometri – en undersökning som mäter lungvolymer och lungornas funktion. Jag tar ultraljudsbilder som en läkare sedan tolkar. Hjärtultraljud görs för att bedöma hjärtats pumpförmåga, storlek och klaffarnas funktion. Mina yrkeserfarenheter så här långt har varit väldigt givande. Det är också roligt att ha haft patienter i alla åldrar: min yngsta patient var bara något dygn gammal och min äldsta närmare 100 år!

AlumnBiomedicinsk analytikerprogrammet