Harvardstudenterna som sommarlabbar på KI

Ett långt sommarlov kan ibland kännas tråkigt. Det ansåg i alla fall Harvardstudenterna Gloria Chen och Yamen Abbas och ansökte därför om en två månaders sommarforskningsperiod på Karolinska Institutet.

Det är deras första besök iHarvardstudenterna Gloria Chen 20 år och Yamen Abbas 22, labbar på KI i sommar. Sverige. Gloria Chen och Yamen Abba, båda grundutbildningsstudenter vid Harvard College, fick se en bild på Stockholm och sedan var de fast. Nu har de varit här i tre veckor och höjdpunkterna har varit att fira midsommar, se Stockholms skärgård och få närvara vid en stamcellskonferens.

Det här är andra året i rad studenter från Harvard kommer till Sverige för att tillbringa sommaren vid ett KI-labb. Samtidigt åker två KI-studenter på masternivå till Harvard.

− Det är en underbar erfarenhet och väldigt bra för mina framtida studier. Genom att välja ett annat land kunde jag både få resa samt göra något relaterat till min utbildning och Sverige låg i topp på min lista, säger Gloria Chen, som gör sommarforskning på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik (MBB).

Utbytet initierades av professor Kenneth Chien vid Karolinska Institutet och arrangeras i ett samarbete med studenternas institution vid Harvard och passade därför bra in i deras utbildning.
− Jag hade hört om KI förr och på vissa lektioner har vi tagit upp och diskuterat stamcellsforskningen som bedrivs här, säger Yamen Abbas, som sommarforskar på institutionen för cell- och molekylärbiologi (CMB).

Gloria Chen och Yamen Abbas i labbet.Laboratoriearbetet på KI skiljer sig en del från det på Harvard och de båda anser att det är mindre stress här.
− Jag jobbade i USA förra sommaren där jag var en del av ett enormt labb med över 100 personer. Där kunde jag inte interagera lika mycket som här och jag tror att ett mindre labb med mindre grupper är en bättre miljö för en student, säger Yamen Abbas.

Varför de blev utvalda vet de inte men de har en gemensam teori.
− Vi diskuterade i efterhand vad de kan ha varit i våra ansökningar som gjorde att de valde just oss och kom fram till att vi båda skrivit att vi gillar att läsa Stieg Larsson, säger Gloria Chen.

Text: Frida Wennerholm
Foto: Stefan Zimmerman