”Det är inte bara ett viktigt yrke – det är väldigt spännande också”

Elisabeth Torbjörnsson, student på Biomedicinska analytikerprogrammet, inriktning laboratoriemedicin:

– Jag hade turen att känna en person som ärBild av Elisabeth Torbjörnsson, Biomedicinska analytikerprogrammet
biomedicinsk analytiker och det gjorde att jag fick upp ögonen för just det yrket. Det är ett väldigt viktigt yrke, speciellt inom vården då det är vi som analyserar och ger provsvaren till läkaren. Det är inte bara ett viktigt yrke – det är väldigt spännande också. Jag har även haft förmånen att jobba på ett labb utomlands, vilket gjorde att jag kände att biomedicinsk analytiker verkligen är något för mig. Jag har alltid velat jobba med människor, men även kombinera det med laborerande. Därför passar utbildningen till biomedicinsk analytiker perfekt.

Hur ser framtiden för biomedicinska analytiker ut?
– Arbetsmarknaden för biomedicinsk analytiker ser väldigt bra ut, då många som arbetar med yrket just nu närmar sig pensionsåldern. Det gör att många arbetsplatser kommer behöva anställa biomedicinska analytiker inom en snar framtid. Detta kan man även se i olika undersökningar om framtidens yrken – där biomedicinsk analytiker räknas som ett av dem. Att det är ett relativt okänt yrke gör kanske att en del inte har med den utbildningen bland sina möjliga alternativ. Att vara biomedicinsk analytiker är både intressant och spännande. Man måste vara bra på att se detaljer och – i alla fall när man går inriktning laboratoriemedicin – tycka om att vara lite av en detektiv!

Biomedicinsk analytikerprogrammetStudent