”De möjligheter vi har – att tillämpa våra kunskaper ute på riktiga avdelningar – är guld värda!”

Maria Karlsson Osipova är student på Sjuksköterskeprogrammet.

– Det jag var säker på när jag valde utbildningenMaria Karlsson Osipova, Sjuksköterskeprogrammet
var att jag ville jobba med människor. Att hjälpa folk och att bygga upp en intressant karriär inom ett område där det sker kontinuerlig utveckling var och är oerhört viktigt för mig. Karolinska Institutet lockade mig med de möjligheter som ges här – utbildning i världsklass och forskningsmöjligheter på köpet. Att jag visste att det dessutom finns jobb när man är färdig sjuksköterska spelade också in när jag gjorde mitt val. Det är ett oerhört spännande område med så många valmöjligheter. Mitt bästa råd till dig som ska hitta din utbildning är att välja det du brinner för, det som intresserar just dig. Lyssna till ditt hjärta och välj det DU vill. Om du ändå känner dig osäker: prata med studenter, hör med studievägledare om de kan tipsa om utbildningar som skulle kunna intressera dig. Du kan också lista saker som är bra med olika utbildningar, jämföra de olika alternativen och ta hänsyn till rekommendationer.

Vad är det viktigaste du har lärt dig sedan du började plugga på KI?
– Det viktigaste är nog att det aldrig kan bli för mycket praktik! De möjligheter vi har – att tillämpa våra kunskaper ute på riktiga avdelningar – är guld värda! Vi får träffa yrkesverksamma sjuksköterskor, sjukgymnaster, läkare och andra professioner ute på våra klinikplaceringar. Det är också ett gyllene tillfälle att knyta kontakter för att börja bygga upp sin karriär. Jag har lärt mig att handskas med svåra situationer och uppskatta olika typer av relationer med människor. När man får träffa patienter får man lära känna sig själv på ett helt annat sätt. Man börjar se det som patienterna ser i dig som vårdare, och det hjälper dig att utveckla din egen personlighet.