"Att vara med och skapa liv, den känslan kan inte beskrivas i ord"

Sanna Friberg är tidigare KI-student och biomedicinsk analytiker. Nu har hon hittat sitt drömjobb på Fertilitetsenheten i Huddinge.

Du arbetar som biomedicinsk analytiker på Fertilitetsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Kan du berätta om vägen dit?

- Ända sedan jag var liten och satt och bläddrade i Lennart Nilssons bok Ett barn blir till har jag varit fascinerad av fertilitetsfrågor. Jag började studera till sjuksköterska på KI, men hoppade över till det biomedicinska programmet med inriktning mot laboratoriemedicin eftersom jag ville studera mer medicinsk vetenskap. Men hur skulle jag koppla ihop mitt intresse för fertilitetsfrågor med min examen som BMA? Lösningen blev att jag gjorde mitt examensarbete om nedfrysning av spermier på Fertilitetsenheten i Huddinge och efter det fick jag arbete här. För mig är det rena drömjobbet.

Vad är speciellt med ditt jobb?

- Att vara med och skapa liv - den känslan går inte att beskriva med ord. Sedan har vi daglig kontakt med patienter, något som man inte alltid har i det här yrket.

Kan du ge några goda skäl till att utbilda sig till biomedicinsk analytiker?

- Man lär sig nya saker hela tiden. Yrket är brett och djupgående på samma gång, det är avancerat och utmanande och både tekniskt och hantverksmässigt samtidigt. Du kan dessutom hitta din egen nisch, precis som jag. Som grädde på moset finns det gott om jobb.

Text: Catharina Bergsten

AlumnBiomedicinsk analytikerprogrammet