”Att känna sig lite dum är helt naturligt”

Planera dina studier från start, men tänk på att avsätta tid för annat också. Det rådet ger Robert de Meijere till KI:s nya studenter.

Robert de Meijere är 23 år och läser den sjunde terminen på läkarprogrammet. Han tycker att den största skillnaden mellan att studera på gymnasiet och universitetet är det personliga ansvaret.

Du går från en tillvaro där studierna har varit organiserade av någon annan till ett studentliv då du själv förväntas strukturera din tid och göra ett urval av vad och när du ska läsa. Det tar tid att komma in i, säger han.

Robert de Meijere valde att gå på nästan alla föreläsningar den första terminen.  Det var ett sätt att komma in i studierna, men också en möjlighet att lära känna klasskamrater och lärare. Efterhand kan man börja sålla bland föreläsningarna tycker han.

I början är det många som pluggar för mycket och försöker lära sig allt om allt, men med tiden lär du dig vad du ska fokusera på. Det är inte fel att följa schemat men var inte rädd för att hitta ditt eget sätt. En bra tumregel är att du ska få ut något av det du gör. Det är ingen mening att köpa böcker som du inte läser eller att gå på föreläsningar om du inte är koncentrerad när du är där, säger han.

Att jämföra sig med andra är ett annat klassiskt misstag. Många tänker; ”Alla förstår det här utom jag, det här är för svårt för mig”.

Du är kanske van att vara bland de bästa och nu blir nu istället en i mängden. I en klass med 150 studenter finns det alltid någon som kan svaret på frågan och det är den personen som syns och hörs. Då kan det vara lätt att tro att alla förstår allt, utom du själv. Att känna sig lite dum i början är vanligt och helt naturligt, säger Robert de Meijere.

För de flesta studenter på KI kommer studierna att kräva mycket tid, men Robert de Meijere säger att det också är viktigt att skapa utrymme för andra saker; intressen, sport och umgänge med vänner.

Det går inte att plugga 24-7. Då knäcker man sig. Det är också fel att tro att den som har flest rätt på tentorna blir den bästa läkaren, sjuksköterskan eller vad man nu läser till. Det är inte tentaresultaten som avgör om du blir en duktig yrkesperson, det är så många andra faktorer som spelar in, säger han.

Robert de Meijere menar att stämningen på KI är öppen och bra och att studenterna hjälper varandra istället för att konkurrera. Och så ger han lite tröst till den som är nervös;

Den första terminen brukar kännas rätt hård – sedan blir det bara roligare och roligare. Och har du kommit in på KI, så har du vad som krävs för att komma ut!

Roberts tips till nya studenter:

• Planera. Gör ett schema för vad du ska studera och när och följ det.
  • Gå på föreläsningar eller läs böcker om studieteknik och använd den studieteknik som passar dig.
  • Ta hjälp av varandra och plugga i grupper om två till fyra personer. Alltid är det någon i gruppen som kan förklara det du själv inte förstår.
  • Kom ihåg att det finns många bra alternativa källor såsom sammanfattningar, Youtube-klipp och andras anteckningar. Fråga dem som har läst längre på programmet.
  • Gå igenom gamla tentor. Du lär dig hur frågorna ställs och på vilket sätt du bör svara.
  • Var snäll mot dig själv. Om du ska orka hela utbildningen kan du inte ligga på topp i allt.

Text: Catharina Bergsten