Nu startar Sveriges första innovationstävling mot stillasittandet!

Publicerat 2017-06-09 23:25. Uppdaterat 2017-06-09 23:42

En av våra stora hälsoutmaningar är att vi rör oss betydligt mindre idag än för bara 100 år sedan. ”Att sitta är det nya röka”, menar många. Shine Competition 2017 är en ny tävling för att finna de innovativa lösningarna som vänder trenden.

Nyligen presenterade Centrum för idrottsforskning sin årsrapport som visar att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når rekommendationerna om daglig fysisk aktivitet, http://centrumforidrottsforskning.se/unga-ror-sig-lite-visar-unik-studie/.

En av dem som stöttar tävlingen är Ola Skinnarmo, en av Sveriges främsta äventyrare med ett flertal expeditioner bakom sig:

– Jag har själv ingen idrottsbakgrund. Min uthållighet kommer från att jag alltid gått och skidat i naturen. Sen barnsben har jag gått, jag hade inte varit den jag är idag om jag inte älskat att gå. Idag vet jag också att det farligaste som finns är att inte gå alls. Att bli stillasittande.

Ola Skinnarmo

Shine Competition 2017 är den första svenska innovationstävlingen med fysisk aktivitet i fokus. Syftet är att uppmärksamma problemet och aktivera problemlösare från alla delar av samhället med målet att finna lösningar med potential påverka hälsan hos många. Bakom tävlingen står bl a ett flertal universitet (bland annat Karolinska Institutet), organisationer och företag.

Tävlingen premierar tävlingsbidrag som tar sikte på barn och unga. Vinnarna får dela på 100 000 i prispengar och får fortsatt stöd att realisera sin lösning, till exempel genom utbildning, coaching och affärsnätverk. Tävlingsbidrag ska vara inlämnade senast 8 september. Prisutdelning sker 4 november i samband med European Public Health Conference på Stockholmsmässan.

Ett första informationmöte om tävlingen hålls den 15 augusti på Openlab Vallhallavägen 79 kl 15:00. Läs mer om Shine Competition på tävlingens hemsida: shinecompetition.se

EntreprenörskapIdrottsmedicinInnovation