"Det finns så mycket roligt att göra"

Det började med att en kollega fick bihåleinflammation. Tråkigt såklart för kollegan. Men också startskottet för Susanne Lagerqvist Åhnblads uppfinnarbana.

Susanne gillar verkligen öron. Och näsor. Och halsar.

- Det är så himla roligt, du möter hela spannet av patienter, från de gamla till riktigt små barn. Och området innefattar både medicin och kirurgi plus infektion, säger forskningssjuksköterskan Susanne Lagerqvist Åhnblad.

Nässköljaren Nasaline är den produkt som gjort Susanne till framgångsrik företagare vid sidan av anställningen.

- Vi brukade rekommendera alla patienter att skölja näsan med saltvatten, fastän det inte fanns några bra och enkla hjälpmedel för sköljningen. Jag började fundera på allvar på saken när en kollega fick bihåleinflammation.

Susanne utgick från en vanlig sårspruta och började diskutera form och funktion med öronläkaren Peter Åhnblad (ja, de är numera gifta).

- Det viktigaste var att utan obehag kunna öppna upp näsvalvet. Vi kom fram till att en virvelstråle skulle göra sköljningen både effektiv och skonsam, berättar Susanne.

Lösningen blev att sätta ett specialkonstruerat silikonstycke på en modifierad sårspruta. Idén fick Susanne år 2000. Redan i maj året därpå fanns nässköljaren Nasaline till salu på praktiskt taget samtliga apotek i Sverige.

- Det gick som på räls. Tydligen fanns ett behov av produkten.

På räls måhända, men Susanne och Peter hade förberett marken noga. Bland annat skickade de ett provex av nässköljaren till samtliga Sveriges öron-, näs- och halsläkare.

- Vi fick uppmuntran på flera håll men det var ändå otroligt jobbigt att starta företag. Det var mycket att tänka på: papper, registrering, produktnamn, patentfrågor, design, CE-märkning. Och vi sålde inte heller mycket i början.

Idag har Susannes nässköljare sålts i över 100 000 exemplar bara i Sverige. Dessutom finns produkten att köpa i snart sagt halva världen, allt från Sydamerika till Korea. Man kunde tro att Susanne blivit förmögen på kuppen.

- Nej, jag kan inte säga att jag blivit rik. Vi har fått göra mycket stora investeringar, inte minst på marknadsföring.

Vid sidan om allt annat är Susanne även en pionjär på området massage som behandlingsterapi.

- Det finns så mycket roligt att göra som sjuksköterska att tiden inte räcker till, säger Susanne

EntreprenörskapInnovationSjuksköterskeprogrammetÖron-näsa-hals