Centralt och Regionalt ALF-avtal

KI:s samverkan med hälso- och sjukvården leds av det så kallade ALF-avtalet som reglerar statens ersättning till landstingen för vissa kostnader i samband med utbildning och medicinsk forskning.

ALF-avtal

Stora delar av studenternas utbildning sker på regionens sjukhus, i öppenvården och i kommunernas omsorgsverksamheter. Drygt hälften av KI:s institutioner har sin verksamhet förlagd till landstingsmiljö och oftast är även doktorander, forskare och lärare vid KI yrkesverksamma på regionens stora sjukhus.

SLL anvisar medel av ungefär motsvarande storlek som komplettering till ALF-ersättningen. KI och SLL ansvarar gemensamt för fördelningen av dessa resurser.

Centralt ALF-avtal

Centralt ALF-avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården.

Regionalt ALF-avtal

Det centrala ALF-avtalet kompletteras med regionala avtal mellan berörda landsting (regioner) och universitet. Förhandlingar om ett nytt, regionalt ALF-avtal mellan KI och SLL har inletts.