Bakom fasaden på Widerströmska huset

This page in English

På utsidan ser kanske kontorsbyggnaden som reser sig i korsningen Solnavägen/ Tomtebodavägen diskret ut med sina raka linjer och fasad av rött tegel ingjutet i ljus betong. Men låt dig inte luras av exteriören. På insidan väntar nämligen en och annan överraskning.

Foto: Bildmakarna

- Vi fick i uppdrag att rita ett kontorshus som skulle vara funktionellt för flera typer av verksamheter. Med folkhälsoarbete som inspiration valde vi att arbeta med rena, naturliga och ärliga material, som till exempel betong och trä, berättar Sanna Hederus, delägare och arkitekt på KOD Arkitekter som fick uppdraget att rita huset som heter Widerströmska huset.

Retroinspirerad design

- Vi valde ett färgschema för huset som kanske överraskar - här finns både lugna och diskreta element blandat med riktiga färgexplosioner. Färgskalan går i grått, vitt, rött, blått, turkost och gult. Vi blev inspirerade av 60- och 70-talsmiljöer när vi designade byggnaden, säger Sanna.

Komma närmare staden

Helena Wessberg, Åsa Kallstenius och Sanna Hederus, KOD Arkitekter.Widerströmska huset är en byggnad bestående av två, långsmala huskroppar - en på sju våningar och en på tio våningar med omkring 600 arbetsplatser totalt. Byggnaden har en luftig entré och två våningsplan dedikerade till studenter med undervisningslokaler och uppehållsytor. De två nedersta våningarna består till större delen av stora glaspartier som ger förbipasserande en glimt av verksamheten som pågår i huset.

- Tanken är att öppna upp både byggnaden och Campus Solna ut mot staden och låta omvärlden komma lite närmare, förklarar Sanna.

Öppen mötesplats

Widerströmska husetPå entréplan möts besökaren av en långsträckt foajé i sval färgsättning med en generös takhöjd och vitspräckligt golv. Ytan är tänkt att fungera som en mötesplats för lärare, studenter och forskare.

- Foajén ska vara ett öppet rum att röra sig i. Vi vill att man ska få känslan av rymd, rörelse och dynamik - det ska kännas att det är mycket människor som rör sig i huset. Det är också viktigt att man får en överblick över vem som kommer och går och att man har kontakt mellan våningsplanen, säger Sanna.

Plats för personligt avtryck

För kontorsplanen är huvudidén att hålla färgskalan enkel och neutral med mörkgrått golv och sobra färger, medan de starka färgklickarna hittas i husets mittkärna. Till exempel blir det gröna golv i vissa mötesrum.

- Eftersom många olika personer ska sitta och arbeta här så är färgskalan mer neutral. På så sätt får man utrymme att sätta sin egen, personliga prägel på sin kontorsyta. Det kan man göra genom att ha en färgglad matta eller kanske en affisch på väggen, säger Sanna.

Färgkavalkad i studenternas utrymmen

Vy mot foajén från plan 2.

På de ytor som är tillägnade studenterna har man däremot tagit ut svängarna. Här dominerar knalliga färger.

- Färgskalan i studenternas utrymmen är mer tillåtande och kontrastrik med varma färgnyanser. Det ska kännas mjukt och glatt att vara här. Till exempel går en del hörsalar i ljusblått medan golvet på vissa ytor är knallgult, och blått eller turkost på andra ställen. Just golv är ett bra sätt att använda sig av färg då färgen blir väldigt närvarande utan att ta över, förklarar Sanna.

Spännande konstverk

Andra element som bidrar till att knyta ihop designen och ge huset dess egen identitet är textilier, möbler och belysning. Exempelvis ska inredningskonceptet som hör till projektet Framtidens lärandemiljöer, som syftar till att förbättra studenternas studiemiljöer, inkorporeras i huset. Byggnaden utsmyckas också med konst, såsom ett betongkonstverk på bottenplan i form av toalettrullar ingjutna i betongväggarna, skapat av Kristina Matousch.

 

Länkar

Campus