Årsredovisning 2015: Året som gått

This page in English

Anders_Hamsten_Melvin_Samsom

Toppmöte. Anders Hamsten, rektor för Karolinska Institutet, och Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset, intervjuas gemensamt i personaltidningen KI Bladet i början av året. De är överens om att den stora övergripande utmaningen är att integrera universitet och universitetssjukhus bättre än idag, att en komplex sjukvård kräver nära samarbete med forskning, utbildning och innovation.

Helene_Hellmark_KnutssonMinisterbesök. Ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, besöker Karolinska Institutet och lyfter bland annat frågan om fler platser på högre utbildning för att möta den efterfrågan som finns, inte minst inom sjukvården. Även närings- och innovationsminister Mikael Damberg träffar ledningen på KI i mars. Under hösten 2016 förväntas regeringen presentera sin forskningspolitiska proposition.

Silvialäkare. I maj hålls examenshögtiden för den allra första kullen Silvialäkare – läkare som har genomgått en magisterutbildning i demensvård framtagen i samarbete mellan Karolinska Institutet och Silviahemmet. Drottning Silvia överräcker själv diplomen till de sex läkare som nu får bära hennes namn.

Vårpromotion. Karolinska Institutets nya doktorer promoveras den 22 maj. På plats är också årets medicine hedersdoktorer Tak W Mak, professor vid universitetet i Toronto, Kanada; Bertil Hållsten, grundare av Hållstens forskningsstiftelse, Stockholm, Sverige; Barry Everitt, professor i neurologisk beteendevetenskap vid universitetet i Cambridge, England och Mariam Claeson, direktör för Maternal, Newborn and Child Health vid Bill och Melinda Gates stiftelse, Seattle, USA.

Sommarforskarskolan 30-årsjubileumJubileum. I 30 år har gymnasieelever kunnat ägna en sommar åt forskning genom Karolinska Institutets biomedicinska sommarforskarskola. Under sju sommarveckor får antagna gymnasieelever, som går andra eller tredje året på naturvetenskapliga eller tekniska program, aktivt delta i ett forskningsprojekt vid någon av KI:s institutioner. I år firar sommarforskarskolan 30 år vilket firas med ett jubileumssymposium för och med tidigare studenter.

Nätverk. Det EU-finansierade nätverket EurocanPlatform, som koordinerats från Karolinska Institutet, håller sitt sista möte i Bryssel i november. Resultatet är nya samarbeten mellan cancercentra inom Europa med målet att överföra forskningsupptäckter från labb till klinik.

Seminar delegates in Hanoi at the launch of the TRAC programme. Photo: Linus Olson.Samverkan. Ett samarbete mellan svenska och vietnamesiska universitet invigs i november, med representanter från koordinerande Karolinska Institutet på plats i Ho Chi Minh City och Hanoi i Vietnam. Samarbetet kallas Training and Research Academic Collaboration (TRAC), och det är första gången som fem svenska lärosäten etablerar en gemensam infrastruktur för samverkan inom forskning och utbildning med parter i ett annat land. Målet är att utveckla ett akademiskt centrum för utbildning och forskning för att bidra till bättre hälsa globalt.

Donation. Karolinska Institutet får en donation på 50 miljoner US-dollar av affärsmannen Ming Wai Lau baserad i Hongkong. Medlen gör det möjligt att starta forskningsverksamhet inom regenerativ medicin, med en nod i Stockholm och en i Hongkong under KI:s ledning. Målet är bland annat att med stamcellsteknik kunna återskapa skadad vävnad i hjärta, lever och nervsystem.

Examenstider. Terminsslut betyder examenstider. I juni firas såväl nyexaminerade globala masterstudenter som grundutbildningsstudenter. Tal och diplom från utbildningsföreträdare och hyllningar från familj och vänner ramar in högtiderna.

Internationellt. Karolinska Institutet och Max Planck Society, Köln, Tyskland, tecknar avtal om att etablera ett nytt gemensamt forskningslaboratorium vid Karolinska Institutet med fokus på medfödda metabola sjukdomar. Samarbetsprogrammet ska ledas av en gemensam forskargruppsledare och till grupperingen rekryteras forskare anställda hos båda parter.

Queen of Sweden and Indian president.Statsbesök. Indiens president är på statsbesök. Under vistelsen – det första indiska statsbesöket i Sverige – besöker president Pranab Mukherjee Karolinska Institutet den 2 juni tillsammans med kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Deltar från regeringen gör Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. I samband med en officiell vistelse i Sverige besöker i juni även Tanzanias president Jakaya Kikwete Karolinska Institutet.

Pride. Runt 120 personer går med i Prideparaden i Stockholm under Karolinska Institutets banderoll i början av augusti. Däribland initiativtagarna HBTQ-sektionen Queerolinska vid studentkåren Medicinska Föreningen. Från ledningen deltar universitetsdirektören, dekanerna för utbildning respektive forskarutbildning, många studenter och flera medarbetare.

UD-besök. Närmare 150 ambassadörer, generalkonsuler och andra chefer inom UD besöker KI i samband med Utrikesdepartementets (UD:s) årliga chefsmöte som syftar till att inspirera och förbereda myndighetscheferna inför det kommande året. Programmet fokuserade bland annat på forskningens och utbildningens roll som internationella kontaktskapare.

Tomas LindahlNobelpris. Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till de tre forskarna Satoshi –Omura, William C. Campbell och Youyou Tu, för upptäckter som har räddat miljoner människor från dödliga och invalidiserande parasitsjukdomar. En av de tre Nobelpristagarna i kemi är Tomas Lindahl, som gjort några av sina avgörande upptäckter kring DNA-reparation på Karolinska Institutet under tidigt 1970-tal. Grattis Tomas!

Neo. Samarbete var ett av favoritorden när det första spadtaget togs för ett nytt forskningshus på campus Huddinge. Ceremonin hölls den 22 oktober snett framför huvudentrén till Karolinska Universitetssjukhuset. Här – på en tomtplätt som ännu bara består av grus och armeringsjärn – ska forskningshuset Neo byggas bredvid ett likadant forskningshus för KTH. Redan i slutet av 2017 ska forskarna kunna flytta in i Neo.

Årsredovisning