Tio frågor om huvudvärk

Att komma in i vardagen efter sommarledigheten kan vara stressigt och orsaka mer huvudvärk än vanligt. Vi frågade Elisabet Waldenlind, forskare vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet och läkare vid neurologiska kliniken på Karolinska Universitetsjukhuset:

1. Vad är huvudvärk?

– Återkommande huvudvärk är oftast spänningshuvudvärk, som uppstår när musklerna i ansikte, huvud och nacke är spända under en längre tid, som när du sitter vid datorn. Den statiska spänningen gör musklerna syrefattiga och då får man ont.

2. Hur kan stress orsaka huvudvärk?

– När vi är stressade spänner vi oss mer än vanligt, bland annat i käkar och nacke. Stress kan också medföra en oregelbunden sömn samtidigt som vi kanske hoppar över måltider, dricker för lite och tar paus för sällan. Det gör att musklerna i kroppen inte hinner återhämta sig och därför orkar de mindre.

3. Finns det något samband mellan huvudvärk och kosten?

– Det finns ingen forskning som stödjer ett samband mellan huvudvärk och någon speciell födoämnesallergi. Däremot vet vi att det finns vissa ämnen i mat som kan påverka uppkomsten av huvudvärk och migrän, bland annat glutamat som finns som smakförstärkare i många pulversoppor och färdiga såser.

4. Vad bör man göra för att undvika huvudvärk?

– Ta många pauser, gå och fika, få lite frisk luft. När du rör på dig stelnar inte musklerna lika lätt. Se också över din arbetsställning. Om du känner att huvudvärken är på väg, ta inte en tablett, ta en paus istället. Forskning visar att tabletten inte hjälper mot de stela musklerna, den lindrar bara smärtan tillfälligt.

5. Vad är så kallad läkemedelsframkallad huvudvärk?

– Så kallad överanvändningshuvudvärk uppstår av vanliga värktabletter som tas dagligen mot huvudvärk eller migrän en längre tid. När medicinen går ur kroppen kommer värken tillbaka och man tar mer tabletter. Vi vet att detta resulterar i en obalans i hjärnans smärtreglerande system.

6. Vad skiljer huvudvärk från migrän?

– Vid migrän har blodkärl i hjärnan svullnat upp och smärtreceptorer i kärlväggarna blivit överkänsliga. Hos vissa personer föregås migränanfallen av en så kallad aura där synrubbningar och synbortfall är vanligast. Även stickningar och domningar i fingrarna som fortsätter upp i armen och ansiktet förekommer. Forskarna vet idag inte varför vissa får aura och andra inte.

7. Vad kan starta ett migränanfall?

– Det är mycket individuellt men stress, oregelbundna sömn- och matvanor och hormonella faktorer kan påverka. Forskning visar även att kroppen reagerar på vissa ämnen i födan. Vi har sett att så kallade biogenaminer, däribland ämnet tyramin, som finns i vin och choklad, kan rubba kroppens serotoninsystem och det kan leda till ett anfall. I dagsläget vet vi inte hur alla steg i ett migränanfall fungerar.

8. Varför är huvudvärk och migrän vanligare bland kvinnor?

– Forskarna vet ännu inte varför männen är mer förskonade men kvinnors hormonsvängningar spelar in då många får mer migrän vid menstruationen när östrogenhalten faller och prostaglandiner utsöndras från livmoderslemhinnan.

9. Hortons huvudvärk är en svår form av huvudvärk, vad beror den på?

– Hortons huvudvärk pågår i perioder från veckor till månader med dagliga anfall, 3-4 gånger per dygn. Smärtan är centrerad bakom ena ögat där blodkärl har vidgats, svullnat upp och blivit extra smärtkänsliga. Vi har sett att det finns ett samband mellan en störning i hjärnans "biologiska klocka" och anfallens tendens att ofta inträffa samma tid varje dygn. Just nu undersöker vi orsakerna till detta.

10. Vad gör forskningen för att hitta nya botemedel mot Hortons?

– Just nu forskar vi på att komma fram till exakt vad smärtan beror på. Forskningen ger stöd för att en så kallad trigeminovaskulär reflex aktiveras då en nerv frisätter en speciell peptid runt blodkärlen vid ögat så att dessa vidgas, svullnar och blir smärtkänsliga. Möjligen kan en inflammatorisk process bidra. Vi studerar just nu detta.

Text: Cecilia Groop Publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 3/2011

Neurovetenskap