Om tidskriften Medicinsk Vetenskap

This page in English

Omslag Medicinsk Vetenskap nr 4 2017Medicinsk Vetenskap är Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning. I Medicinsk Vetenskap kan du läsa om de allra senaste forskningsrönen inom medicin och hälsa - och möta forskarna bakom fynden. Här finns också boktips, fördjupande artiklar, läsarfrågor och mycket mer.

Syftet med Medicinsk Vetenskap är att presentera universitetets aktuella forskning och visa på dess betydelse i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Tidningen kommer ut fyra gånger om året och målgruppen är den medicinskt intresserade allmänheten.

Större delen av läsekretsen nås via prenumerationer men det säljs också lösnummer i ett 60-tal välsorterade Pressbyråer över hela landet. Anställda, studenter och alumner vid KI får tidningen gratis. Upplagan är 27 400. I Arkivet presenteras innehållet i tidigare nummer.

Senaste numret av Medicinsk Vetenskap

Nr 4 2017

På djupet: Om ätstörningar

Många med ätstörning ser friska ut men kan vara mycket sjuka. Ny forskning lyfter fram både ärftliga och miljörelaterade faktorer bakom diagnoserna men ett viktigt budskap är att det går att bli frisk.

Nobelprisbelönade inre klockan

Vår inre klocka styr när vi blir trötta på kvällen och vaknar på morgonen. Men den gör så mycket mer. De flesta av våra celler uppvisar en dygnsstyrd variation i sin funktion som både kan användas för att optimera läkemedelsbehandling och som, om den blir störd, kan leda till sjukdom.

”Ju öppnare samhälle, desto bättre hälsa”

Homo- och bisexuella personer har sämre hälsa än heterosexuella, till exempel drabbas de ungefär dubbelt så ofta av ångest och depression. Men under de senaste tio åren har läget förbättrats i Sverige och forskning vid Karolinska Institutet visar att det hänger ihop med hur öppen man kan vara med sin sexuella läggning.

Läs också:

Nystartat centrum: ”Konst kan lära oss om hjärnan”

Tre forskare om riskabel idrott

Intervjun med Richard Rosenquist Brandell: ”Så ska rätt vård ges till rätt cancerpatient”

Tidslinjen om litium: Från big bang till ett av psykiatrins viktigaste läkemedel

Ögonblicket med Helena Nordenstedt

Tf. kommunikationsdirektör

Marie-Louice Isacson

E-post: marie-louice.isacson@ki.se

Chefredaktör Medicinsk Vetenskap, medicinjournalist

Cecilia Odlind

Enhet: Externa relationer och forskningskommunikation
E-post: Cecilia.Odlind@ki.se

Ola Danielsson

Enhet: Externa relationer och forskningskommunikation
E-post: ola.danielsson@ki.se

Prenumerera på Medicinsk Vetenskap

Klassuppsättning av Medicinsk Vetenskap

För lärare finns möjligehet att beställa klassuppsättningar av Medicinsk Vetenskap. Läs mer här.

Adressändring

Här kan du anmäla adressändring gällande din prenumeration på Medicinsk Vetenskap.

Betalande prenumerant: Skicka din gamla och din nya adress till: medicinskvetenskap@ki.se eller Medicinsk Vetenskap, Kommunikationsavdelningen, Karolinska Institutet, Berzelius väg 13, 17177 Stockholm.

Medlem i KI Alumni & Friends: Om du har din prenumeration på Medicinsk Vetenskap genom KI Alumni & Friends så adressändrar du själv i nätverket under My Alumni page. Vid frågor kontakta alumni@ki.se.

Student vid Karolinska Institutet: Inför varje utskick används ett nytt utdrag från LADOK som uppdateras en gång per vecka med de ändringar som skett i folkbokföringsuppgifterna hos Skatteverket. Vill du göra en tillfällig adressänding kan du själv göra det direkt i LADOK. Vid problem, kontakta Infopunkten.

Anställd vid Karolinska Institutet: Skicka din gamla och din nya adress vid Karolinska Institutet till: medicinskvetenskap@ki.se.

För annonsörer

Populärvetenskapligt magasin utgivet av Karolinska Institutet, 4 nr/år, TS-distributionsupplaga 27 400. Tidskriften distribueras förutom till alla KI:s studenter, anställda och alumner, även till till media, intresseorganisationer, politiker, andra högskolor, till cirka 1000 prenumeranter (bibliotek, gymnasieskolor, anställda i vården och intresserad allmänhet) samt säljs som lösnummer i drygt 60 välsorterade Pressbyråer över hela landet.

Annonspriser

Annonstyp Pris Format
1/1 omslag 4 36 000 kr 175x228 mm (utfallande 205x228 mm + 5 mm utfall)
1/1 omslag 2 och 3 34 000 kr 175x234 mm (utfallande 205x265 mm + 5 mm utfall)
1/1 sida 29 000 kr 175x234 mm (utfallande 205x265 mm + 5 mm utfall)
1/2 sida liggande 18 000 kr 175x115 mm
1/4 sida stående 11 000 kr 85x115 mm

Utgivningsplan 2018

Nummer Utgivningsvecka Dagar
1-2018 v. 8 21-23/2
2-2018 v. 21 23-25/5
3-2018 v. 38 19-21/9
4-2018 v. 49 5-7/12

Teknisk information

Arkoffset. 133-150 linjer/tum. Foton separeras i CMYK, upplösning 300 dpi i skala 1:1. Även tecknade bilder ska vara i CMYK, ej RGB, LAB eller PMS.

Material levereras som högupplöst pdf-fil. Gärna komprimerad i Stuffit eller Zipit. Om endast öppet dokument (Quark Xpress eller Indesign) kan levereras ska alla typsnitt, bilder och ev illustrationer bifogas (detta kan medföra extra debitering).

Annonser ska uppfylla Läkemedelsföreningens regler för läkemedelsinformation. Annonstext bör vara på svenska. Vi förebehåller oss rätten att avvisa annonser.

För frågor, kontakta Jan Nilsson på jan.medicinskvetenskap@telia.com. Maila annonsen till: cecilia.odlind@ki.se och jan.medicinskvetenskap@telia.com.

Försäljningsställen

Sök efter närmaste återförsäljare av Medicinsk Vetenskap.

Engelsk utgåva

Varje år ges även en engelskspråkig samlingsutgåva av förra årets bästa artiklar i Medicinsk Vetenskap ut, Medical Science.

Läs en blädderbar pdf av Medical Science 2017

Läs tidigare nummer av den engelska utgåvan av Medicinsk Vetenskap