Om tidskriften Medicinsk Vetenskap

This page in English

Omslag Medicinsk Vetenskap nr 4 2015. Illustration: Anders Kjellberg.Medicinsk Vetenskap är Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning. I Medicinsk Vetenskap kan du läsa om de allra senaste forskningsrönen inom medicin och hälsa - och möta forskarna bakom fynden. Här finns också boktips, fördjupande artiklar, läsarfrågor och mycket mer.

Syftet med Medicinsk Vetenskap är att presentera universitetets aktuella forskning och visa på dess betydelse i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Tidningen kommer ut fyra gånger om året och målgruppen är den medicinskt intresserade allmänheten.

Större delen av läsekretsen nås via prenumerationer men det säljs också lösnummer i ett 60-tal välsorterade Pressbyråer över hela landet. Anställda, studenter och alumner vid KI får tidningen gratis. I Arkivet presenteras innehållet i tidigare nummer.

Senaste numret av Medicinsk Vetenskap

Nr 4 2015

Fördjupning: Den självlagande kroppen

Nu står stamcellerna inför klinisk användning. Läs om den senaste forskningen som tar hjälp av kroppens egna byggjobbare för att återskapa skadad vävnad.

Nyfiken på empati

Att genom empatin kunna känna med andra är en grundläggande mänsklig förmåga. Men andra känslor, som värnandet om den egna gruppen, konkurrerar med empatin. I värsta fall möts människor i nöd inte av en hjälpande hand, utan av direkt fientlighet. Forskarna förklarar hur det hänger ihop.

Han är inte rädd för smärta

Rikard Wiksell har själv vuxit upp med en mamma som led av kronisk värk. Med sin metod har han hittills hjälpt många patienter att lära sig att leva ett meningsfullt liv trots smärtan. Nu vill han hjälpa fler.

Läs också:

Nobelspecial

Så mycket kostar otrivsel

Tre forskare om anhörigas sjukdom

Tidslinjen om psoriasis

Ögonblicket då Karl Deisseroth bestämde sig att bli psykiater

Kommunikationsdirektör

Christina Bostedt

E-post: christina.bostedt@ki.se

Chefredaktör Medicinsk Vetenskap, medicinjournalist

Cecilia Odlind

E-post: Cecilia.Odlind@ki.se

Ola Danielsson

E-post: ola.danielsson@ki.se

Journalist, forskningskommunikatör

Helena Mayer

E-post: Helena.Mayer@ki.se

Adressändring

Här kan du anmäla adressändring gällande din prenumeration på Medicinsk Vetenskap.

Betalande prenumerant: Skicka din nya och gamla adress till: medicinskvetenskap@ki.se eller Medicinsk Vetenskap, Nobels väg 6 , 17177 Stockholm

Medlem i KI Alumni & Friends: Om du har din prenumeration på Medicinsk Vetenskap genom KI Alumni & Friends så adressändrar du själv i nätverket under fliken "Min profil" och sedan "Visa profil".

Student vid Karolinska Institutet: Ändra själv din adress i Ladok alternativt kontakta Universitetsbiblioteket.

Anställd vid Karolinska Institutet: Skicka din nya och gamla adress vid Karolinska Institutet till: medicinskvetenskap@ki.se

För annonsörer

Populärvetenskapligt magasin utgivet av Karolinska Institutet, 4 nr/år, TS-distributionsupplaga 25 500. Tidskriften distribueras förutom till alla KI:s studenter, anställda och alumner, även till till media, intresseorganisationer, politiker, andra högskolor, till cirka 1000 prenumeranter (bibliotek, gymnasieskolor, anställda i vården och intresserad allmänhet) samt säljs som lösnummer i drygt 60 välsorterade Pressbyråer över hela landet.

Annonspriser

Annonstyp Pris Format
1/1 omslag 4 36 000 kr 175x228 mm (utfallande 205x228 mm + 5 mm utfall)
1/1 omslag 2 och 3 34 000 kr 175x234 mm (utfallande 205x265 mm + 5 mm utfall)
1/1 sida 29 000 kr 175x234 mm (utfallande 205x265 mm + 5 mm utfall)
1/2 sida liggande 18 000 kr 175x115 mm
1/4 sida stående 11 000 kr 85x115 mm

Utgivningsplan 2015

Nummer Utgivningsvecka Dagar
1-2016 v. 8 24-26/2
2-2016 v. 21 25-27/5
3-2016 v. 38 21-23/9
4-2016 v. 48 30/11-2/12

Teknisk information

Arkoffset. 133-150 linjer/tum. Foton separeras i CMYK, upplösning 300 dpi i skala 1:1. Även tecknade bilder ska vara i CMYK, ej RGB, LAB eller PMS.

Material levereras som högupplöst pdf-fil. Gärna komprimerad i Stuffit eller Zipit. Om endast öppet dokument (Quark Xpress eller Indesign) kan levereras ska alla typsnitt, bilder och ev illustrationer bifogas (detta kan medföra extra debitering).

Annonser ska uppfylla Läkemedelsföreningens regler för läkemedelsinformation. Annonstext bör vara på svenska. Vi förebehåller oss rätten att avvisa annonser.

För frågor, kontakta Jan Nilsson på jan.medicinskvetenskap@telia.com. Maila annonsen till: cecilia.odlind@ki.se och jan.medicinskvetenskap@telia.com.

Försäljningsställen

Sök efter närmaste återförsäljare av Medicinsk Vetenskap.

Engelsk utgåva

Omslag Medical Science 2015Varje år ges även en engelskspråkig samlingsutgåva av förra årets bästa artiklar i Medicinsk Vetenskap ut, Medical Science.

Läs en blädderbar pdf av Medical Science 2015

Läs tidigare nummer av den engelska utgåvan av Medicinsk Vetenskap