Om tidskriften Medicinsk Vetenskap

This page in English

Omslag Medicinsk Vetenskap nr 1 2017Medicinsk Vetenskap är Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning. I Medicinsk Vetenskap kan du läsa om de allra senaste forskningsrönen inom medicin och hälsa - och möta forskarna bakom fynden. Här finns också boktips, fördjupande artiklar, läsarfrågor och mycket mer.

Syftet med Medicinsk Vetenskap är att presentera universitetets aktuella forskning och visa på dess betydelse i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Tidningen kommer ut fyra gånger om året och målgruppen är den medicinskt intresserade allmänheten.

Större delen av läsekretsen nås via prenumerationer men det säljs också lösnummer i ett 60-tal välsorterade Pressbyråer över hela landet. Anställda, studenter och alumner vid KI får tidningen gratis. Upplagan är 27 400. I Arkivet presenteras innehållet i tidigare nummer.

Senaste numret av Medicinsk Vetenskap

Nr 1 2017

Nyfiken på artificiell intelligens

Tolka röntgenbilder, analysera celltyper, mäta ögonrörelser. Datorerna gör det snart snabbare och bättre än läkarna själva. Mycket i samhället kommer att skötas av artificiell intelligens i framtiden, tror forskare inom fältet.

På djupet: Flykt och hälsa

Många har flytt till Sverige de senaste åren. Hur mår de nyanlända och hur påverkas de av vad de gått igenom? Vid Karolinska Institutet pågår just nu flera forskningsprojekt som ska ta reda på mer om detta.

Tetris mot psykisk ohälsa

Hjärnan klarar inte av att tänka på två bilder samtidigt. Detta faktum utnyttjar Emily Holmes i sitt arbete med att hitta nya metoder för behandling av posttraumatiskt stressyndrom och annan psykisk ohälsa. En metod går ut på att låta de drabbade spela dataspelet tetris samtidigt som de på ett strukturerat sätt återupplever sina traumatiska minnen.

Läs också:

I fokus könsbekräftande kirurgi: ”De flesta upplever en markant förbättrad livskvalitet”

Tre forskare som försöker utan djur

Tidslinje om selen

Cecilia Magnusson: ”Så farligt är snus”

Ögonblicket med Märit Halmin om hur en olycka förde henne in i forskning

Kommunikationsdirektör

Camilla Magnusson

E-post: Camilla.Magnusson@ki.se

Chefredaktör Medicinsk Vetenskap, medicinjournalist

Cecilia Odlind

E-post: Cecilia.Odlind@ki.se

Ola Danielsson

E-post: ola.danielsson@ki.se

Prenumerera på Medicinsk Vetenskap

Klassuppsättning av Medicinsk Vetenskap

För lärare finns möjligehet att beställa klassuppsättningar av Medicinsk Vetenskap. Läs mer här.

Adressändring

Här kan du anmäla adressändring gällande din prenumeration på Medicinsk Vetenskap.

Betalande prenumerant: Skicka din gamla och din nya adress till: medicinskvetenskap@ki.se eller Medicinsk Vetenskap, Kommunikationsavdelningen, Karolinska Institutet, Berzelius väg 13, 17177 Stockholm.

Medlem i KI Alumni & Friends: Om du har din prenumeration på Medicinsk Vetenskap genom KI Alumni & Friends så adressändrar du själv i nätverket under My Alumni page. Vid frågor kontakta alumni@ki.se.

Student vid Karolinska Institutet: Inför varje utskick används ett nytt utdrag från LADOK som uppdateras en gång per vecka med de ändringar som skett i folkbokföringsuppgifterna hos Skatteverket. Vill du göra en tillfällig adressänding kan du själv göra det direkt i LADOK. Vid problem, kontakta Infopunkten.

Anställd vid Karolinska Institutet: Skicka din gamla och din nya adress vid Karolinska Institutet till: medicinskvetenskap@ki.se.

För annonsörer

Populärvetenskapligt magasin utgivet av Karolinska Institutet, 4 nr/år, TS-distributionsupplaga 27 400. Tidskriften distribueras förutom till alla KI:s studenter, anställda och alumner, även till till media, intresseorganisationer, politiker, andra högskolor, till cirka 1000 prenumeranter (bibliotek, gymnasieskolor, anställda i vården och intresserad allmänhet) samt säljs som lösnummer i drygt 60 välsorterade Pressbyråer över hela landet.

Annonspriser

Annonstyp Pris Format
1/1 omslag 4 36 000 kr 175x228 mm (utfallande 205x228 mm + 5 mm utfall)
1/1 omslag 2 och 3 34 000 kr 175x234 mm (utfallande 205x265 mm + 5 mm utfall)
1/1 sida 29 000 kr 175x234 mm (utfallande 205x265 mm + 5 mm utfall)
1/2 sida liggande 18 000 kr 175x115 mm
1/4 sida stående 11 000 kr 85x115 mm

Utgivningsplan 2017

Nummer Utgivningsvecka Dagar
1-2017 v. 8 22-24/2
2-2017 v. 21 24-26/5
3-2017 v. 38 20-22/9
4-2017 v. 48 29/11-1/12

Teknisk information

Arkoffset. 133-150 linjer/tum. Foton separeras i CMYK, upplösning 300 dpi i skala 1:1. Även tecknade bilder ska vara i CMYK, ej RGB, LAB eller PMS.

Material levereras som högupplöst pdf-fil. Gärna komprimerad i Stuffit eller Zipit. Om endast öppet dokument (Quark Xpress eller Indesign) kan levereras ska alla typsnitt, bilder och ev illustrationer bifogas (detta kan medföra extra debitering).

Annonser ska uppfylla Läkemedelsföreningens regler för läkemedelsinformation. Annonstext bör vara på svenska. Vi förebehåller oss rätten att avvisa annonser.

För frågor, kontakta Jan Nilsson på jan.medicinskvetenskap@telia.com. Maila annonsen till: cecilia.odlind@ki.se och jan.medicinskvetenskap@telia.com.

Försäljningsställen

Sök efter närmaste återförsäljare av Medicinsk Vetenskap.

Engelsk utgåva

Varje år ges även en engelskspråkig samlingsutgåva av förra årets bästa artiklar i Medicinsk Vetenskap ut, Medical Science.

Läs en blädderbar pdf av Medical Science 2017

Läs tidigare nummer av den engelska utgåvan av Medicinsk Vetenskap