Om tidskriften Medicinsk Vetenskap

This page in English

Omslag Medicinsk Vetenskap nr 1 2016.Medicinsk Vetenskap är Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning. I Medicinsk Vetenskap kan du läsa om de allra senaste forskningsrönen inom medicin och hälsa - och möta forskarna bakom fynden. Här finns också boktips, fördjupande artiklar, läsarfrågor och mycket mer.

Syftet med Medicinsk Vetenskap är att presentera universitetets aktuella forskning och visa på dess betydelse i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Tidningen kommer ut fyra gånger om året och målgruppen är den medicinskt intresserade allmänheten.

Större delen av läsekretsen nås via prenumerationer men det säljs också lösnummer i ett 60-tal välsorterade Pressbyråer över hela landet. Anställda, studenter och alumner vid KI får tidningen gratis. Upplagan är 26 700. I Arkivet presenteras innehållet i tidigare nummer.

Senaste numret av Medicinsk Vetenskap

Nr 1 2016

Fördjupning: Hjärtstopp

När hjärtat stannar minskar chansen till överlevnad drastiskt för varje minut som går innan hjärtlungräddning startar. Idag överlever bara en av tio som drabbas utanför sjukhus. Läs om hur forskarna på alla sätt försöker rädda fler.

Hon vill ha rättvisa

Var femte person med hiv i Sverige inte har berättat för någon annan om sin sjukdom och en av fyra har helt slutat ha sex efter hivdiagnosen. Det vill hivforskaren Anna Mia Ekström ändra på. ”Det är otroligt viktigt att sprida att vi idag vet att man kan leva med smittfri hiv”, säger hon.

Perspektiv: Genmodifiering

Ett nytt genverktyg - CRISPR - kan förhoppningsvis leda till bättre behandlingar mot svåra sjukdomar i framtiden. Men metoden väcker också debatt om de potentiella riskerna.

Läs också:

Nyfiken på ledarskap: Så påverkar chefen din hälsa

Kroppen runt: Utforska din egen svampskog

Hallå där: Var kom zikaviruset ifrån?

Tre forskare som ger snabba svar på svåra frågor

Tidslinjen om rökning

Ögonblicket med Pernilla Lagergren

Kommunikationsdirektör

Christina Bostedt

E-post: christina.bostedt@ki.se

Chefredaktör Medicinsk Vetenskap, medicinjournalist

Cecilia Odlind

E-post: Cecilia.Odlind@ki.se

Ola Danielsson

E-post: ola.danielsson@ki.se

Journalist, forskningskommunikatör

Helena Mayer

E-post: Helena.Mayer@ki.se

Adressändring

Här kan du anmäla adressändring gällande din prenumeration på Medicinsk Vetenskap.

Betalande prenumerant: Skicka din gamla och din nya adress till: medicinskvetenskap@ki.se eller Medicinsk Vetenskap, Kommunikationsavdelningen, Karolinska Institutet, Berzelius väg 13, 17177 Stockholm.

Medlem i KI Alumni & Friends: Om du har din prenumeration på Medicinsk Vetenskap genom KI Alumni & Friends så adressändrar du själv i nätverket under My Alumni page. Vid frågor kontakta alumni@ki.se.

Student vid Karolinska Institutet: Inför varje utskick används ett nytt utdrag från LADOK som uppdateras en gång per vecka med de ändringar som skett i folkbokföringsuppgifterna hos Skatteverket. Vill du göra en tillfällig adressänding kan du själv göra det direkt i LADOK. Vid problem, kontakta Infopunkten.

Anställd vid Karolinska Institutet: Skicka din gamla och din nya adress vid Karolinska Institutet till: medicinskvetenskap@ki.se.

För annonsörer

Populärvetenskapligt magasin utgivet av Karolinska Institutet, 4 nr/år, TS-distributionsupplaga 26 700. Tidskriften distribueras förutom till alla KI:s studenter, anställda och alumner, även till till media, intresseorganisationer, politiker, andra högskolor, till cirka 1000 prenumeranter (bibliotek, gymnasieskolor, anställda i vården och intresserad allmänhet) samt säljs som lösnummer i drygt 60 välsorterade Pressbyråer över hela landet.

Annonspriser

Annonstyp Pris Format
1/1 omslag 4 36 000 kr 175x228 mm (utfallande 205x228 mm + 5 mm utfall)
1/1 omslag 2 och 3 34 000 kr 175x234 mm (utfallande 205x265 mm + 5 mm utfall)
1/1 sida 29 000 kr 175x234 mm (utfallande 205x265 mm + 5 mm utfall)
1/2 sida liggande 18 000 kr 175x115 mm
1/4 sida stående 11 000 kr 85x115 mm

Utgivningsplan 2016

Nummer Utgivningsvecka Dagar
1-2016 v. 8 24-26/2
2-2016 v. 21 25-27/5
3-2016 v. 38 21-23/9
4-2016 v. 48 30/11-2/12

Teknisk information

Arkoffset. 133-150 linjer/tum. Foton separeras i CMYK, upplösning 300 dpi i skala 1:1. Även tecknade bilder ska vara i CMYK, ej RGB, LAB eller PMS.

Material levereras som högupplöst pdf-fil. Gärna komprimerad i Stuffit eller Zipit. Om endast öppet dokument (Quark Xpress eller Indesign) kan levereras ska alla typsnitt, bilder och ev illustrationer bifogas (detta kan medföra extra debitering).

Annonser ska uppfylla Läkemedelsföreningens regler för läkemedelsinformation. Annonstext bör vara på svenska. Vi förebehåller oss rätten att avvisa annonser.

För frågor, kontakta Jan Nilsson på jan.medicinskvetenskap@telia.com. Maila annonsen till: cecilia.odlind@ki.se och jan.medicinskvetenskap@telia.com.

Försäljningsställen

Sök efter närmaste återförsäljare av Medicinsk Vetenskap.

Engelsk utgåva

Cover Medical Science 2016Varje år ges även en engelskspråkig samlingsutgåva av förra årets bästa artiklar i Medicinsk Vetenskap ut, Medical Science.

Läs en blädderbar pdf av Medical Science 2016

Läs tidigare nummer av den engelska utgåvan av Medicinsk Vetenskap