Lennart Nilsson tilldelades Karolinska Institutets guldmedalj på sin 90-årsdag

Published 2012-08-24 00:00. Updated 2014-06-17 13:29This page in English

Karolinska Institutets jubileumsmedalj i valören guld tilldelades idag fotograf och professor Lennart Nilsson. Han får guldmedaljen för sitt långvariga och banbrytande arbete med att utveckla och förnya det medicinska fotografiet. Hans bilder är av världsklass och han är ett föredöme för fotografer både i Sverige och utomlands.

Lennart Nilsson har varit verksam vid Karolinska Institutet sedan 1970-talet och blev medicine hedersdoktor vid KI 1976. Han är mest känd för att med mikroskop och banbrytande titthålsfotografering dokumentera människan ända ner till cellnivå, och han var den förste i världen att fotografera ett levande foster inuti livmodern. Lennart Nilsson fick sitt stora genombrott 1965, med boken "Ett barn blir till" och ett mycket uppmärksammat fotoreportage i tidningen Life. Sedan dess har han fortsatt att tänja på gränserna för vad som är möjligt inom medicinskt foto och han har mottagit en rad priser och utmärkelser. Lennart Nilssons böcker har getts ut på fler än trettio språk och TV-serien Livets Mirakel är en av de mest visade svenska dokumentärerna.

– Lennart Nilsson har på ett unikt sätt visualiserat medicinsk forskning och fått miljoner människor i flera generationer att förundras över människokroppens skönhet. Han har under lång tid aktivt verkat vid Karolinska Institutet i nära samspel med forskare och studenter. Hans insatser har varit av stor betydelse för universitetet och han har därmed gjort sig mycket väl förtjänt av Karolinska Institutets guldmedalj, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor vid Karolinska Institutet.

Karolinska Institutets jubileumsmedalj instiftades i samband med 200-årsjubileet 2010 och ges som ett speciellt erkännande till personer som gjort enastående insatser för den medicinska forskningen och för Karolinska Institutet. Guldmedaljen har tidigare bara tilldelats sex personer: H.M. Konung Carl XVI Gustaf, tidigare statsminister Ingvar Carlsson, Nobelpristagarna Bengt Samuelsson och Paul Greengard, Nobelstiftelsens ordförande direktör Marcus Storch, samt professor Hans Wigzell.

Lennart Nilsson mottog medaljen vid en ceremoni i Nobel Forum vid Karolinska Institutet, där han samtidigt hyllades på sin nittioårsdag. I samband med detta donerade han sin fotoutrustning till Karolinska Institutet.

– Jag känner mig oerhört stolt och hedrad. Jag har haft en fantastisk tid på Karolinska Institutet och jag är väldigt tacksam över att ha fått möjligheten att arbeta tillsammans med så många enastående forskare, säger Lennart Nilsson. Donationen är ett sätt för mig att gengälda den generositet jag har mött på KI.

Läs mer om Lennart Nilsson:

HögtidPris