Klassiskt, folkmusik och jazz inramade professorsinstallationen

Publicerat 2017-10-16 09:18. Uppdaterat 2017-10-17 15:36This page in English
Professorsinstallationen 2017
Angel Cedazo-Minguez, Emily Holmes, Thomas Nyström, Richard Rosenquist Brandell och Johan Ärnlöv under installationen. Foto: Erik FlygAngel Cedazo-Minguez, Emily Holmes, Thomas Nyström, Richard Rosenquist Brandell och Johan Ärnlöv during the ceremony. Photo: Erik Flyg

"Som professor har man en unik position för att översätta ny kunskap till vård", sa rektor Ole-Petter Ottersen när han inledde Karolinska Institutets årliga installationshögtid för nya professorer och mottagare av akademiska utmärkelser.

Pristagare, nya professorer, gästprofessorer och adjungerade professorer samlades torsdagen den 12 oktober i Aula Medica på Karolinska Institutets campus i Solna. Många hade med sig familj och vänner för att dela det högtidliga tillfället.

KI:s rektor Ole-Petter Ottersen välkomnade.

– Ni kommer att inspirera och leda. Vi har på KI haft prövningar och motgångar under den senaste krisen, men nu är det tid att se framåt, sa han.

Tore Curstedt och Marc BygdemanCeremonin fortsatte med att prorektor Karin Dahlman-Wright presenterade mottagarna av KI:s stora silvermedalj. Docent Tore Curstedt belönades för sina innovativa metoder för att behandla för tidigt födda barn med andningsproblem. Professor emeritus Marc Bygdeman fick medaljen för att bland annat ha utvecklat säkra metoder för abort.

– Varje år dör 50 000 kvinnor till följd av osäkert utförda aborter. Förändrade metoder får en enorm betydelse för kvinnors hälsa, sa Karin Dahlman-Wright.

Priser och utmärkelser för betydande forskning

Simon ElsässerEn rad priser och utmärkelser delades ut för betydande insatser inom forskning och pedagogik. Det handlade bland annat om hur DNA-skador kan leda till cancer och åldrande, om kroppslig självuppfattning och ny teknik för att göra det osynliga synligt inom cellbiologi.

Sedan följde välkomnandet av elva nya adjungerade professorer och tio gästprofessorer, samt installation av 16 professorer.

– Att vara professor är inte ett privilegium för de få, utan en befattning för de många. Med den akademiska friheten kommer ansvar. Vi ska ge hopp till patienter, familjer och samhället i stort, sa Ole-Petter Ottersen.

Filmer för närmare porträtt

Nya professorer 2017 installationenDe nya professorerna presenterades genom filmer som även visade vilka de är bakom forskarrollen. Körsång, löpning, schack, matlagning, måleri, minimalistisk musik, läsning och lite för få gymbesök var exempel på fritidsaktiviteter. För många finns det en koppling mellan deras forskarjag och deras privata jag.

– Schack liknar forskning, det är strategiskt och ibland måste man acceptera misslyckanden och börja om, sa Helle Kieler, professor i farmakoepidemiologi.

Emily Holmes, professor i psykologi, höll installationstalet för de nya professorerna. Hon presenterade sin forskning om mentala bilder. I ett av hennes försök fick personer som varit med om en trafikolycka eller en traumatisk förlossning spela Tetris, ett visuellt krävande dataspel. Risken för flash-backs minskade då.

Ceremonin inramades av musik; klassiskt, svensk folkmusik och jazz, med bland andra sångerskan Viktoria Tolstoy. Lilla akademiens stråkensemble med 16 unga violinister fick en extra lång applåd.

Nya professorer vid KI 2017

Priser och utmärkelser

Text: Ann Patmalnieks

Professor - Den högsta akademiska befattningen

Professorsinstallationen är en akademisk högtid där universitetets nya professorer välkomnas till den högsta akademiska befattningen. Formellt har inte installationen någon betydelse. Professorerna har vid detta tillfälle redan skrivit under sitt anställningskontrakt och fått en tillsvidaretjänst.

Ända sedan 1600-talets början har professorer högtidligen insatts i sitt ämbete. Professorn brukade hålla en oration, ett högstämt tal. Det fanns en inramning av musik och klockringning. Länge var det sed att professorn skulle bekosta en middagsbjudning för de ledande inom universitet, något som kunde innebära en svår ekonomisk påfrestning för en fattig och skuldsatt forskare.

– Karolinska Institutets dåvarande rektor bestämde 1996 att installationen skulle göras på ett lite speciellt sätt jämfört med andra universitet, berättar ceremonimästare Ylva Blomberg.

De nya professorerna presenteras sedan dess i en film och en populärvetenskaplig skrift.  Det hålls numera även ett särskilt installationstal i slutet av ceremonin, då en av de nya professorerna representerar gruppen.

Professorerna får låna kåpa till högtiden.

– Kåpa och hatt är yttre tecken på att man blivit professor, men egentligen har insignierna större vikt vid doktorspromoveringen, säger Ylva Blomberg.

Källa utöver Ylva Blomberg: Lagerkransar & logotyper. Torgny Nevéus

CeremoniProfessor