Choklad gör gott för hjärtpatienter

Publicerat 2009-08-14 00:00. Uppdaterat 2013-11-26 10:27

Choklad kan sannolikt ha en skyddande effekt för personer som drabbats av hjärtinfarkt. Det visar en studie från Karolinska Institutet och Uppsala Universitet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Internal Medicine.

I studien ingick drygt 1000 personer i Stockholms län som drabbats av hjärtinfarkt under åren 1992-1994. Hjärtpatienterna fick själva rapportera om sin chokladkonsumtion och genomgick en hälsoundersökning. En uppföljning gjordes åtta år senare. Det visade sig att de patienter som överlevt en hjärtinfarkt och åt choklad flera gånger i veckan hade betydligt mindre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom än de som inte åt choklad.

Studien ingår i Stockholm Heart Epidemiology Program (SHEEP) som har letts av professorerna Johan Hallqvist och Anders Ahlbom.

Publikation:

I. Janszky, K. J. Mukamal, R. Ljung, S. Ahnve1, A. Ahlbom & J. Hallqvist

Chocolate consumption and mortality following a first acute myocardial infarction: the Stockholm Heart Epidemiology Program

Journal of Internal Medicine, online ahead of print, 25 mars 2009. doi: 10.1111/j.1365-2796.2009.02088.x

För frågor, kontakta: