Om sektionen för socialt arbete

This page in English

Sektionen för socialt arbete sammanlänkar de akademiska ämnena medicin och socialt arbete.

Vid NVS, sektionen för socialt arbete utvecklas ämnet " socialt arbete i hälso- och sjukvård" (medical social work) i ett interprofessionellt kontext. Sektionen bedriver forskning och  undervisning om sociala och psykosociala aspekter inom hälsovetenskaperna. Viktiga forskningsområden är funktionshinder och kroniska sjukdomar, cancer och palliativ vård, klinisk sexologi/sexualmedicin, hälso- och sjukvårdsforskning, framför allt utvärdering och evidens av psykosociala arbetsmetoder, samt barn och ungdomars hälsa.

Sektionen leds av Kerstin Fugl-Meyer, adjungerad professor i socialt arbete med inriktning klinisk sexologi, och består av forskare, lärare, doktorander och administrativ personal. Sektionen har sin kliniska bas på och ett nära samarbete med Kuratorskliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Socialt arbete i hälso- och sjukvård

Socialt arbete i hälso- och sjukvård omfattar kunskap om och förståelse för människors psykosociala, sociala och samhälleliga förhållanden och hur dessa faktorer interagerar med hälsa och sjukdom. Det utgör en akademisk koppling mellan ämnena medicin och socialt arbete med följande fokusområden: sociala och psykosociala orsaker till och konsekvenser av sjukdom, samt patienters och närståendes erfarenheter och upplevelser av olika sjukdomstillstånd och behandlingar. Ämnet inrymmer teori, metoder för och implementering av psykosocialt behandlingsarbete och sociala insatser såväl på individnivå som på grupp- och samhällsnivå.

Besöks- och postadress till sektionen

Karolinska Institutet
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
Sektionen för socialt arbete