Från Östersjön till Svarta havet

This page in English

Från Östersjön till Svarta havet: livslång utbildning och främjande av psykisk hälsa

Syftet med detta 3-årsprojekt är att använda livslång utbildning med inriktning på psykisk hälsa för att föreslå åldersspecifika lösningar inom områdena utveckling och bevarande av kognitiva förmågor under loppet av en människas liv, främjande av psykisk hälsa, främjande av hälsosamma livsstilar samt psykosocial spänning/avkoppling. Detta hälsofrämjande projekt finansieras av Svenska Institutet.

Projektet skall också visa en bredare allmänhet hur regionala samarbeten och internationell samverkan mellan universitet kan bidra till att finna lösningar på samtida komplexa problem.

Huvudsakliga mål

• Att utvärdera lokala resurser för livslång utbildning i Sverige, Ryssland och Ukraina samt att med hjälp av partneruniversitetens erfarenheter och av unga utbildare utveckla program som främjar äldre personers psykiska hälsa.
  • Att utveckla ett program med en särskild pedagogisk inriktning på frågor som rör äldres psykiska hälsa och kognitiva kapital och att utbilda en grupp unga lärare i varje deltagande region som inom ramen för projektet arbetar med att främja psykisk hälsa.
  • Att främja regionalt samarbete och sprida erfarenheterna av projektet.

Samarbetet leds av följande experter:

• Prof. Danuta Wasserman, Professor of Psychiatry and Suicidology at NASP, Karolinska Institutet, Stockholm Sweden.
  • Prof. Lars Jacobsson from Umeå University, Umeå, Sweden
  • Dr. Tatyana Reytarova, Human Ecological Health, NGO (HEH)
  • Professor Vsevolod Rozanov, Institute of Post-Diploma Innovative Education, Odessa National Mechnikov University (IIPE).
  • Prof. Andrey Lobanov , Independent Department of Theory and Methodology of Lifelong Learning, Pushkin Leningrad State University (LENGU)
  • Svetlana Soldatova Business Center of the Tavrida Vernadskiy National University (BCTNU)

Projektansvarig

Professor, senior