Vad kommer nya Ladok att innebära för mig?

This page in English

Nya Ladok kommer att förändra hur vi arbetar med utbildningsadministration och dessutom kommer systemet att öppna upp för nya användare som studenter, rättande lärare och examinatorer.

Det nya systemet kommer att påverka alla som arbetar med utbildningsadministration. Systemet blir webbaserat vilket innebär att det funktionsorienterade gränssnittet försvinner och man kommer att kunna navigera sig genom de olika menybladen i stället. Det kommer att finnas möjlighet att få bort mycket av pappershanteringen från utbildningsadministrationen.

Projektgruppen kommer att ta fram förslag på nya arbetsprocesser, men därefter är det upp till institutionsledningen att bestämma från vilka av de processer man vill arbeta efter.

För dig som är rättande lärare och/eller examinator

En ökad självservice kommer att innebära att du kommer att kunna rapportera in resultat och betyg (om du är examinator) direkt i systemet. Du kommer att få möjlighet att följa en enskild students resultat eller din kurs på ett enkelt och överskådligt sätt.

Eftersom systemet blir webbaserat kommer du inte längre vara beroende av att vara på plats på universitetet för att rapportera resultat eller signera arkivlistor. Det innebär också att du som lärare eller examinator kommer få mer tid till rättning.

I nya systemet kommer det även att finnas möjlighet att notera icke-betygsatta kursdelar i systemet (så kallade resultatnoteringar som till exempel kan göras i mål och framsteg i Ping Pong idag), vilket innebär att det blir möjligt att få en helhetsbild av en enskild students resultat.

Som examinator för en kurs är du fortfarande ansvarig för myndighetsbeslutet att besluta om betyg. Skillnaden är att du kommer att göra det i systemet genom en attestering.

Ny arbetsfördelning upp till institutionsledning

Hur arbetet ska fördelas är i stor grad upp till institutionsledningen. Det finns inget hinder i systemet att arbetsfördelningen skulle kunna skilja sig mellan kurserna eller programmen för en och samma institution. Det viktiga är att ni har rutiner för vem som gör vad.

För dig som är utbildningsadministratör

Du kommer fortsatt att ha en viktig roll inom Ladok-administrationen men eftersom studenter, lärare och examinatorer kommer att bli nya användare i systemet innebär det en förändring av dina arbetsuppgifter.

Förbereda och koppla ihop kurs med lärare/examinator

Du som utbildningsadministratör kommer troligtvis vara den gör det möjligt för lärare och examinatorer att rapportera och signera betyg, genom att koppla dessa till rätt kurs.

I din roll som den som förbereder kurser, kommer du även ha möjlighet att lägga in resultatnoteringar och icke-poäng givande delar. Systemet gör det också möjligt att dela in studenterna i grupper för att underlätta rapportering och attestering av betyg.

Möjligheten att istället för en lärare rapportera in resultat kommer att finnas kvar. Även om undervisande lärare rapporterar in resultat och examinator signerar betyg i systemet, så kommer du som utbildningsadministratör kunna följa lärare och examinators arbete.

Förändringar för forskarutbildningsadministration

Arbetar du som utbildningsadministratör för forskarutbildningen kommer du antagligen uppleva att systemet innebär många förändringar, eftersom stödet i Ladok idag inte är särskilt omfattande. Nya Ladok kommer att ha samma stöd för alla nivåer av utbildning.

Det innebär att processerna för forskarutbildningsadministrationen istället kommer likna de nuvarande för på grund- och avancerad nivå. Påbörja diskussionen kring nya processer för resultatrapporteringen redan nu, för att hitta det som passar er institution eller kurs bäst.

Projektet kommer att ta fram förslag på nya arbetsprocesser, men därefter är det upp till institutionsledningen att bestämma utifrån vilka av de processer man vill arbeta utefter.

För dig som är programhandläggare eller studievägledare

Nya Ladok ger nya möjligheter till planering och uppföljning på individnivå. En studieplan kan skapas för varje individ oavsett studienivå.

Studenter som är antagna till ett program kan vid studiestart få en bas för en individuell studieplan, beroende på hur långt i förväg kursernas kurstillfällen är beslutade. Det ger bättre möjligheter till planering både för studenterna och för lärosätet.

För dig som är student eller doktorand

Du kommer att kunna göra nästan alla dina ärenden i nya Ladok. I nya Ladok kommer till exempel att kunna registrera dig på kurser, bifoga filer, ansöka om examen och ställa frågor. Eftersom det kommer att bli en nationell databas kommer du kunna få en överblick över alla dina resultat, oavsett lärosäte.

För frågor om nya Ladok

Juni Francén Engdahl

Enhet: Avd. för utbildnings- och forskarutbildningsstöd
E-post: juni.francen.engdahl@ki.se