KI Stiftelser & Fonder: Frågor och svar

This page in English

Här besvaras vanliga frågor angående de stiftelser och fonder ur vilka man kan söka medel via ansökningsportalen.

Generella frågor:

Vem är behörig att söka?

Det framgår i annonserna för respektive stiftelse vilka som är behöriga att söka.

Vilket språk ska jag skriva ansökan på?

Om inget annat framgår i annonsen kan ansökan inkl. eventuella bilagor vara skriven på svenska eller engelska.

Hur vet jag att min ansökan har blivit registrerad?

När du är klar med din ansökan trycker du "skicka" och kommer då få ett mail med en bekräftelse.  Om du inte får något mail ber vi dig logga in och kontrollera att du angivit din e-postadress korrekt. Det är viktigt att ange korrekt e-postadress eftersom att kommunikation angående din ansökan skickas till angiven e-post.

Hur gör jag om jag vill granska eller ändra på min ansökan?

Du kan ändra i din ansökan så länge du "sparat" i Prisma. När du tryckt på "skicka" låses ansökan och du kan inte göra några ändringar.

Vad händer om min ansökan kommer in för sent?

Systemet stänger och utlysningen försvinner från portalen kl 14.00 sista ansökningsdagen. Det betyder att du inte kan skicka in någon ansökan för sent.

Vad händer om ansökan inte är komplett?

Om du inte fyllt i alla fält med den efterfrågade information kan du inte registrera din ansökan. Vi kan inte heller beakta en ansökan som inte har rätt efterfrågade bilagor.

Hur och när får jag besked?

I utlysningstexten står när och hur du får besked. Men besked lämnas alltid via e-post efter att beslut har fattats. Både de som beviljats och de som ej beviljats medel får besked.

Tilldelade forskningsbidrag och priser ur KI Stiftelser och fonder publiceras löpande här.

Vart betalas pengarna ut?

Pengarna betalas ut till din institution vid KI. Kontakta ekonomiavdelningen vid den hemvist som du angett i ansökan.

Resebidrag:

Vad får jag använda pengarna till?

Pengarna får användas till omkostnader för den resa du ansökte för. Notera att ersättning för INDI (indirekta kostnader) ingår i det tilldelade beloppet.

Vad ska jag göra med pengarna om resan ej kan genomföras?

Om resan du beviljats pengar för ej kan genomföras av någon anledning, ska du med hjälp av din institution återbetala pengarna till Stiftelser & Fonder.

Kan jag söka flera gånger?

Du får söka resebidrag så ofta du vill, men kan bara skicka in en ansökan per utlysningsperiod. Du kan tilldelas resebidrag flera gånger.

Vilka är bedömningskriterierna?

Resebidrag utom Hirsch

En fullständig ansökan är en elektronisk ansökan + kompletterande dokument (se utlysningstext).

Ofullständiga ansökningar beaktas ej (ges 0 poäng totalt).

Poäng delas ut enligt följande:

Aktivitet/syfte med resan

4 poäng - Samarbete som berör forskning med utnyttjande av metodik som ej finns tillgänglig i Sverige
3 poäng - Inbjudan till samarbete på annat laboratorium
2 poäng - Personlig inbjudan för att föreläsa eller leda symposium vid kongress eller möte
1 poäng - Aktivt deltagande i kongress eller motsvarande, med föredrag (muntligt eller poster) på eget initiativ
1 poäng - Kurs utomlands relevant för doktorand/Postdoc-projekt.
0 poäng - Kongress eller annat möte utan dokumenterat aktivt deltagande

Akademisk titel/tjänst (resande)

3 poäng - Doktorand som passerat halvtidskontroll
2 poäng - Doktorand ej halvtid, postdoc, forskare, forskarassistent
1 poäng - Lektor, professor, docent
0 poäng - Övrigt

Maximalt belopp beroende på resmål

Europa             8.000 kronor
Övriga länder 14.000 kronor

Poängen för aktivitet och titel summeras. Högsta möjliga totalpoäng blir således 7.

Ansökningar med 0 (noll) poäng för aktivitet skall ges 0 (noll) poäng totalt.

Ansökningar utan angivna publikationer skall ges 0 (noll) poäng totalt, undantaget ansökan från doktorand där minst ett manuskipt ska bifogas.

Ansökningarna med högst poäng tilldelas först, varefter man fortsätter neråt i poängskalan tills pengarna för perioden tar slut. I sista poänggrupp aktuell för tilldelning kan beloppen komma att sänkas för att de ska räcka till samtliga inom poänggruppen. Schablonbelopp ges för resor inom Europa repektive övriga världen. Dock tilldelas maximalt sökt belopp.

Axel Hirsch resebidrag för kirurger

Ofullständiga ansökningar beaktas ej (ges 0 poäng totalt).

Poäng delas ut enligt följande:

Aktivitet/syfte med resan

2 poäng - Inbjudan som chairman eller liknande
2 poäng - Kvalificerad kurs (= en vecka eller mer)
2 poäng - Kvalificerat studiebesök (= en vecka eller mer)
1 poäng - Aktiv kongress
0 poäng - Ingen aktivitet

Akademisk titel/tjänst (resande)

1,5 poäng - Professor
1 poäng    - Docent

Poängen för aktivitet och titel summeras. Högsta möjliga totalpoäng blir således 3,5.

Ansökningar med 0 (noll) poäng för aktivitet skall ges 0 (noll) poäng totalt.

Ansökningar utan angivna publikationer skall ges 0 (noll) poäng totalt.

Samtliga sökandes poäng adderas och tillgänglig summa divideras med antalet poäng.

Fördelningen sker därefter enligt formeln poängsumma * poängvärde = anslag.

Anslag