Formgivning och tryck av avhandling

This page in English

En avhandling som läggs fram vid KI skall ange Karolinska Institutet som universitet och har rätt att använda KI:s varumärke. En avhandling som använder KI:s logotyp skall följa reglerna för Karolinska Institutets grafiska profil (hantering av logotyp, färg och typsnitt).

Avhandlingens omslag

Endast Karolinska Institutets logotyp ska finnas på avhandlingens framsida. När en doktorand i sitt vetenskapliga arbete eller inför tryckning av avhandling får externt stöd förekommer ibland önskemål om att även den stödjande partens logotyp ska finnas med på avhandlingens omslag. Detta medges inte. Däremot kan doktoranden i ord tacka den stödjande parten på inlagans sista sida eller omslagets sida tre, det vill säga sista uppslaget i avhandlingen.

Tryckeriet ändrar informationen vid punkterna A, B och C.

Mall och instruktioner för omslag till avhandling

Spikblad

I den nya avhandlingsmallen är spikbladet integrerat men de som fortfarande vill använda ett löst spikblad kan ladda ner det under "Mallar för avhandling" i högerspalten.

Inlagan

För att underlätta utformingen av avhandlingens inlaga finns Wordmallar att använda, se högerspalten. Spara som standardmall.
Råd för inlagan

Om du inte vill använda mallarna men ändå behöver råd kommer här några saker som är viktiga att tänka på vid formgivningen av inlagan.
Håll i minnet att du skall göra en bok, med vänster och högersidor i G5 format. Detta har betydelse för sidnumrering, styckeformatering osv.

Typografi

12 p Times New Roman är ett lämpligt typsnitt till brödtexten. Du kan naturligtvis välja andra typsnitt också, men om du använder speciella typsnitt som inte är standard så måste dessa bifogas när du gör pdf-filen. I mallen har vi använt 15 punkter radavstånd.

Läs mer om typografi och läsbarhet

Sidnumrering

Sidnumreringen i Word kan ställa till problem. Tänk på att det är viktigt vad som trycks på höger - respektive vänstersida. För att alltid få numreringen på yttersidorna - välj Infoga - Sidnumrering. I boxen justering - välj utsida. Du kan i stället sätta sidnumren centrerade på sidan, då riskerar du inte att de hamnar inne i ryggen på boken.

Formatering

För att underlätta din layout har vi gjort jämna marginaler i mallen. Det gör att det blir mer marginal i ryggen för bindningen. Du kan utforma layouten av ditt dokument i A4 format. När du sedan konverterar till pdf-format ser du hur slutresultatet blir.

Bilder

Word är inget layoutprogram, vilket kan ställa till med problem när man har bilder i olika format som skall infogas. Vi har ändå valt Word eftersom det är ett program som de flesta både har tillgång till, och en viss vana i att hantera. Det går oftast att lösa problemen med bilderna.

Obs! Var medveten om att en bild (gäller också en figur eller tabell) kan vara skyddad av upphovsrättslagen (Copyright) och att du i så fall behöver be om tillstånd från upphovsmannen för att kunna använda bilden i din ramberättelse/kappa. Detta gäller även bilder från artiklar där du är (med)förtattare i de fall rättigheterna har överlåtits till tidskriften.

Bildmakarna vid KI kan på uppdrag framställa bilder

Teckningstjänster

Referenshantering

Endnote-kurser på Universitetsbiblioteket

Skapa konto på Endnote Online

Mallar för avhandling

Tryck av avhandling

Avhandlingen kan tryckas när betygsnämnden har rekommenderat disputation. Avhandlingen ska vara tryckt senast tre veckor före disputation för att offentliggöras (spikas) och spridas. Se därför till att etablera kontakt med tryckeri redan innan ansökan om disputation lämnas in samt att begära tillstånd från förlag för publicering och ISBN-nummer (se längre ned på denna sida för instruktioner).

För närvarande har KI inte upphandlat tjänster från något tryckeri, så det är fritt att använda sig av valfri leverantör.

Tänk på att

• Räkna med att det tar 10 arbetsdagar (5 för korrektur och 5 för tryck).
  • Läs igenom texten noga innan du lämnar in, provtryck är främst till för att rätta till tryckfel.
  • Filformatet för tryckoriginalet ska vara PDF.
  • Bilderna bör ha en upplösning på minst 200 px/tum.
  • Vill du använda annat papper eller göra specialbeställningar, kontakta tryckeriet i tid så att de kan planera detta.

Antal exemplar

• Avhandlingens upplaga planeras så att det räcker till:
  • 7 ex till KIs bibliotek i Solna eller Huddinge
  • 10 ex till betygsnämnd, opponent och spikning
  • 7 ex behöver tryckeriet för pliktexemplar
  • Ytterligare ex enligt institutionens riktlinjer
  • Lämpligt antal för framtida bruk

ISBN-nummer

Alla som försvarar sin avhandling på KI behöver ett ISBN-nummer.

ISBN står för International Standard Book Number. Alla böcker har ett specifikt ISBN-nummer.

Gå till http://kib.ki.se/isbn och logga in med ditt KI-ID. Fyll sedan i och skicka formuläret så kommer du att få ett ISBN-nummer till din epostadress.

Har du frågor om ISBN?

Kontakta biblioteket

Ska du disputera, men inte vid KI?

Kontakta ISBN-centralen vid Kungliga biblioteket.

Frågor om disputationsprocessen

Disputationskommittén