Ansök om ett konto i sociala medier

This page in English

Översikt av appar på en telefon

För att representera Karolinska Institutet i sociala medier ska du som anställd ha fått uppdraget av ansvarig chef. Detta klargör att du använder sociala medier som anställd och inte som privatperson. Ansökan om att upprätta ett konto sker via kommunikationsavdelningen.

Är sociala medier rätt kommunikationsväg?

Det är en utmaning att nå ut i sociala medier och det kräver mer resurser än vad du kanske tror. Som statlig myndighet är vi dessutom skyldiga att vara tillgängliga och svara på frågor. Kontoansvarig måste utses och ersättare med tillgång till inloggningsuppgifter ska alltid finnas. Konton som upprättas skall ha ett tydligt syfte och mål med koppling till universitetets verksamhet och strategi. Om du är intresserad av diskussion i en kanal och har resurser att satsa på bra material – då kan sociala medier vara rätt kommunikationsväg.

Glöm inte att du också kan tipsa om innehåll till KI:s centrala sociala medier-kanaler eller ansöka om att bli veckans instagrammare.

Upprättande av konto – så gör du

1. Besvara följande frågor för att avgöra om sociala medier är rätt kanal:

• Har ni resurser för att hantera kontot? Kontoansvarig och ersättare ska alltid finnas.
  • Vad är syftet med kontot? Fundera över vad du ska ha kontot till. Vad har ni för behov och vilka problem ska kontot ska lösa?
  • Vem är målgruppen för kontot? Vilka är det är ni vill nå? Är det studenter, anställda, allmänhet intresserade av era frågor? Vilken ålder har de?

2. Skicka din ansökan till kommunikationsavdelningen

Kontakta kommunikationsavdelningen på socialmedia@ki.se och bifoga dina svar på frågorna du hittar ovan; syfte, målgrupp, resurslösning. Det är först när du svarar på dessa frågor som det är dags att bestämma vilken plattform ni ska satsa på. Kommunikationsavdelningen kan också hjälpa dig att bedöma vilken kanal som är rätt eller om det finns andra lösningar för er kommunikation.

Efter att kommunikationsavdelningen godkänt din ansökan, får du en ansökningsblankett som måste undertecknas av din närmsta chef. Därefter kan du skapa ditt konto och börja fylla med engagerande innehåll.

Kommunikatör digitala tjänster

Johanna Sjöblom