Import och export av djur

This page in English

Olika djuravdelningar kan ha olika rutiner för hur du går tillväga när du vill importera djur till Karolinska Institutet. Kontakta därför alltid djurhuschefen på din djuravdelning för rådgivning.

Import av försöksdjur

Vid import av försöksdjur som ska gå till Komparativ medicins djuranläggningar, kontakta alltid Portalen först. Vid import till Astrid Fagraeus laboratorium, kontakta AFL:s ledning.

Import Portal/Portalen (eng. sida)

Astrid Fagraeus laboratorium

För import till andra djuranläggningar på Karolinska Institutet, kontakta den mottagande djuranläggningen för vidare handläggning.

Karantän

En central karantänfunktion finns hos core-faciliteten Portalen. Hit tas djur med osäker hälsostatus eller om djuren transporterats på ett sådant sätt att det finns risk för att de smittats med något. När du importerar försöksdjur till Komparativ medicin, kontakta alltid Portalen.

Portalen/Import Portal (eng. sida)

Export av försöksdjur

När du vill exportera försöksdjur från Karolinska Institutet ska du först kontakta chefen för den mottagande djuranläggningen och höra efter vilka regler som gäller. Reglerna skiljer sig åt från land till land. Kontakta sedan djurhuschefen för den djuranläggning på KI varifrån du vill exportera djur.

Innan exporten sker ska anläggningsveterinären besiktiga djuren och skriva ett hälsointyg. Hälsointyget får inte vara mer än 24 timmar gammalt när exporten sker.

Transport av djur på campus

Din anläggningsveterinär är sakkunnig vad gäller regler för transport av djur. Själva transporten kan du få hjälp med hos Komparativ medicin som genomför transporter av djur på campus i Solna och Flemingsberg.

Kontakt: km-transport@km.ki.se

Djurförsök