Familj donerade pengar till forskning om autism

Stephanie och Gustav Bobeck Arnhög valde att donera pengar till forskning om autism i samband med sitt bröllop  - ”Vi kände direkt att detta var något vi ville stötta”. 

När Stephanie och Gustav gifte sig 2014 valde de att låta nära och kära bidra med en donation till forskningen om autism i stället för bröllopsgåvor. De döpte insamlingen till ”Hugos Forskningsfond” efter sonen Hugo som är sju år och fick diagnosen autism för fyra år sedan. Sammanlagt 300 000 kronor har paret nu donerat till KINDs forskning om autism. 

Så här beskriver Stephanie och Gustav varför de valt att donera pengar till autismforskning:

"Som en familj som lever med autism dagligen så kände vi en frustration över att det fanns så lite information att tillgå angående denna diagnos. Vi kände att det inte fanns något svar på de frågor vi hade om varför man får autism, vad det beror på och hur man kan arbeta med diagnosen. Vi kände att de vi mötte inom sjukvården inte hade några vettiga svar och inte så mycket hjälp och stöd att ge oss.

Vi upplevde även att det fanns mycket kvar att forska om kring detta. Eftersom jag, Stephanie, har en sjuårig son som fick diagnosen redan som tvååring, så ligger det oss så nära om hjärtat att få veta varifrån autismen startar, i vilket led det tar sig fram och varför den just drabbar vissa och inte alla.

Genom egen research på nätet så hittade vi fram till KIND på Karolinska Institutet, och började läsa på lite om deras arbete. Äntligen hittade vi någon som verkade forska på precis det vi undrade.

Vi kontaktade KIND och fick prata med Professor Sven Bölte. Efter ett inledande 30-minuterssamtal så var det som att en helt ny värld av information hade öppnat upp sig. Här var någon som jobbade med att få fram precis de svar som vi sökte. Vi kände direkt att detta var något som vi ville hjälpa till med och stötta.

Det var då vi fick idén att använda vårt stundande bröllop som ett sätt att hjälpa. Vi valde att låta våra nära och kära donera pengar till KIND som bröllopsgåva till oss. Vi döpte insamlingen till ’Hugos Forskningsfond’ och meddelade alla gäster att istället för gåvor så fick man gärna bidra med en donation till denna insamling för KINDs forskning kring autism. 

Responsen från våra gäster var fantastisk och vi fick ihop 147 977 kr som går oavkortat till KIND. Vi har också valt att matcha denna generösa gåva, så Hugos Forskningsfond har hittills bidragit med 295 954 kr till KIND. 

Vi vill tacka Sven Bölte och hans fina kollega Steve Berggren och deras forskningsteam för allt deras arbete inom denna väldigt viktiga forskning och vi hoppas kunna utnyttja ’Hugos Forskningsfond’ i framtiden för att bidra ytterligare till detta viktiga ändamål"

Stephanie & Gustav Bobeck Arnhög
Mars 2015

 

Länkar

FunktionsnedsättningNeuropsykiatriNeuropsykologi