EKG Instuderingsprogram

EKG-träningsprogram utarbetat av Roland Müller-Suur (univ.lektor) och Soile Wester (univ.adjunkt).

Här kommer ca 60 olika EKG exempel med de vanliga 12 EKG avledningarna tagna på olika patienter. De är registrerade med bläckstråleskrivare eller med medelvärdsbildande dator EKG apparat. Varje EKG exempel är scannat från en stående eller liggande A4 pappersförlaga med hög upplösning men sedan reducerat till en upplösning av 72 dpi till ett så kallat JPG format så att dessa EKG dokument har ett datorutrymme mellan 46-277 kB. Originalformatet A4 är reducerat och EKG´et visas på Din dataskärm något mindre än originalet så att 1 cm ( dvs 1 mV kalibrering) blir ca 7-8 mm. Om Du skulle vilja skriva ut EKG dokumenten måste Du beakta denna skillnad som Du lätt kan kontrollerar på kalibreringssignalen.

I Facit/ Innehållsförteckning ses vilka olika typer av EKG som finns tillgängliga och Du kan enkelt klicka på ett exempel (till exempel rad 14. Sinusrytm, vänstersidig skänkelblock) så får Du upp ett EKG som visar sinusrytm och vänstersidig skänkelblock. Med några få undantag finns samma nummer som Du har klickat också på EKG´et längs upp till höger. Om Du kanske upptäcker några fel på dessa nummer, så har det ingen betydelse.

Vill Du testa Dina EKG-kunskaper så går Du in på sida självtest. På denna sida finns enbart de olika nummer utan tolkning. Om Du klickar på ett sådant får Du alltså upp ett otolkat EKG. Försök nu tolka själv. Om Du vill jämföra med facit, så klickar Du på EKG bilden längst ner till vänster "svar ". Då kommer tolkningen upp som en text på nästa sida. Om Du inte är överens med tolkning och tror att vi har tolkat fel, eller om Du har synpunkter eller frågor, så maila gärna till mig e- mail:roland.muller-suur@ki.se, så skall jag försöka svara och eventuellt också ändra i nästa versionen.

Lycka till med EKG-träningen !

InstitutionStudent