NyheterForskning

Vi söker kvinnor med övervikt/fetma (BMI > 25) och regelbunden menstruation

Publicerat 2016-03-31 11:37. Uppdaterat 2016-03-31 11:46

Fetma leder ofta till insulinokänslighet (förstadie till sockersjuka) och en ökad risk för utveckling av metabola syndromet är vanligt förekommande.

Vi undersöker nu effekten av livsstilsråd med eller utan akupunktur eller läkemedelsbehandling med metformin under 4 månader för att förbättra insulinkänsligheten och menstruationsfunktion.

Blod och vävnadsprov kommer att tas och vi kommer även att studera påverkan på livskvalitet och psykisk hälsa.

Vi söker kvinnor mellan 18 och 38 år med ett BMI över 25 som inte äter p-piller eller annan medicin som kommer att matchas avseende ålder, vikt och längd till kvinnor med PCOS. En ersättning utgår à 1000 kr.

Studien är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, olika sjukvårdsenheter inom Stockholmsläns landsting och utförs på Kvinnohälsan, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.

Intresserad av att delta?

Om du är intresserad och vill veta mer är du välkommen att höra av dig till: forskningssköterska Lotta eller Siv, tel: 08-51773782, mobil: 0736-251825, e-post: kvinnohalsan.kk@karolinska.se eller studieledare Elisabet Stener-Victorin, e-post: elisabet.stener-victorin@ki.se, mobil: 070-5643655.

ForskningspersonFörsöksperson