Så minskar du kemikalietrycket hemma

Mycket kunskap om kemikaliers eventuella effekter saknas men vill man vara på den säkra sidan kan man försöka minska mängden som förekommer i hemmet. Vi har samlat några handfasta råd utifrån den kunskap som finns idag.

• Bild på kemikalier.Vädra nyrenoverade rum under några veckor innan barnet sover där.
  • Välj miljömärkt färg eller tapeter som inte är plastbelagda.
  • Använd glas och porslin i mikron eller värm i kastrull. Hormonstörande ämnen som bisfenol A kan läcka ut när plast värms i mikron.
  • Använd gjutjärnspanna. Teflonet i moderna stekpannor kan läcka perfluoroktansyra, PFOA, till maten.
  • Glasförpackningar och tetrapack är bättre än konservburkar och dryckesburkar vars beläggning på insidan läcker bisfenol A.
  • Många kemikalier fastnar på damm. Håll rent där barnen vistas och våttorka ofta.
  • Såpa är ett bra alternativ till mer kemiska golvtvättmedel.
  • I nya textilier kan det finnas många olika kemikalier. Tvätta nya textilier eller köp begagnat.
  • Undvik PVC-golv som kan ge ifrån sig skadliga mjukgörare.
  • Låt tv-apparater och datorer stå på i ett välventilerat rum veckan efter köp. Flamskyddsmedel sipprar ut när de värms upp och mest när de är nya.
  • Kontrollera att alla plastleksaker är tillverkade inom EU efter 2007. Nyare plastleksaker innehåller mindre av vissa hormonstörande ämnen.

EU har en lista med kemikalier som misstänks vara farliga. Du har rätt att få veta om en produkt innehåller något av dessa ämnen, enligt EU:s kemikalielagstiftning REACH. Fråga i affären så ska du få ett svar inom 45 dagar. Hos EU:s kemimyndighet ECHA kan du själv se listan.

ECHA, sök på "very high concern"

Text: Fredrik Hedlund. Foto: Istock. Publicerad i Medicinsk Vetenskap 2/2013.

Toxikologi