"Jag tröståt när det var kämpigt"

Liselotte Hellberg. Foto: Henric Lindsten/Lindsten & Nilsson

Innan hon hade fyllt 30 hade Liselotte Hellberg fött tre barn och gått upp ungefär fem kilo per graviditet. Sedan följde många kämpiga år då vikten var i ständigt fokus – några kilo ned, ännu fler upp.

– Det var stressigt att ha tre barn som skulle skjutsas till olika aktiviteter och ha hjälp med läxor. Jag hann inte med att ordna bra mat. Det var mycket nyponsoppor och snabba lösningar, som var söta och  onyttiga. Därutöver tröståt jag av sådant vi hade hemma, onyttig mat, för att orka med. Jag blev alltmer överviktig, men min make och barnen har klarat sig, säger Liselotte.

När barnen hade flyttat hemifrån deltog hon i en forskningsstudie med noggranna instruktioner om kosten. Det gav effekt och Liselotte gick ned tio kilo i vikt. Men efter avslutad studie gick hon upp alltihop igen – och mer därtill.

– Jag vägde som mest 98 kilo. Det var egentligen inte tillräckligt mycket för att få göra en gastric bypass, men eftersom jag hade reumatism var jag så plågad av min övervikt, som förvärrade min ledvärk. Därför beviljade de operationen i alla fall och det gjorde mig väldigt glad, säger Liselotte.

Det är nu två år sedan och kilona har rasat bort. Ett år efter operationen vägde Liselotte 64 kilo och kunde ha 38 i klädstorlek. Ingreppet har inte gett några biverkningar och ätandet går bra – ofta men lite fungerar. Även att gå på restaurang går bra.

– Familj, vänner och kollegor har varit förstående, och även restaurangerna. Jag har ett kort som visar att jag är gastric bypass-opererad, så att jag kan äta högst en halv portion. Då får man betala halva priset också. Jag vill inte tänka tillbaka på tiden före operationen. Livet har blivit så mycket bättre – jag är piggare och har mer ork, både på jobbet och hemma, och jag känner mig gladare.

Text: Annika Lund, publicerad i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 4, 2014.

Obesitas