Freja Östergren Löthén: ”Jag blir irriterad när folk säger att jag verkar stark”

This page in English

Namn: Freja Östergren Löthén

Född: 2004

Cancer: Akut lymfatisk leukemi

”Det började med att jag fick ont i ryggen efter en hård kram av en kompis. Jag hade så ont och var så trött att jag inte orkade göra läxorna. Till slut fick jag göra ett benmärgsprov. När jag fick veta att jag hade leukemi så tänkte jag – å nej, jag kommer att tappa håret! Vi skaffade en peruk till mig, men den använde jag aldrig. I stället använde jag hatt. Det är jobbigt att se sjuk ut, men det värsta var ändå att sätta nålar. Jag brukade få cytostatika på fredagar och varje gång var det en annan tjej där som fick behandling samtidigt. Vi brukade prata och då blev tiden på sjukhuset roligare.

Jag blev väldigt svag och hade ont i ryggen och musklerna, det kändes nästan som träningsvärk. Jag bröt benen också – fyra gånger. Och så spydde jag mycket. Jag hade svårt att äta, men eftersom jag ändå gillade att laga mat brukade vi ta med oss olika matvaror som jag kunde laga till på sjukhuset och så smakade jag lite grann.

Jag har missat stora delar av mellanstadiet. Efter ett tag kunde jag börja gå i skolan igen några dagar i veckan. Ibland längtade jag så mycket till skolan att jag gick dit en dag för tidigt.

Nu har jag börjat sjuan och avslutat min behandling. När folk som inte har haft cancer säger till mig att jag verkar vara en så stark person blir jag irriterad. Jag kände mig aldrig stark, men jag hade inget val.

När jag blir vuxen vill jag forska om barncancer, för att kunna förebygga sjukdomen. Jag vill också bli barncancerläkare. Jag tror att det kan vara en trygghet för barnen att träffa någon med egen erfarenhet.”

Berättat för: Maja Lundbäck, först publicerad i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 3, 2016.

Cancer och onkologi