Fredrik Blomqvist, 100: ”Jag känner mig fortfarande ung”

Namn: Fredrik Blomqvist.

Ålder: Född 1914.

Yrke: Ingenjör inom stålindustrin.

Bra med att bli äldre: Jag är mig själv helt och hållet, jag bryr mig inte längre om vad folk tycker om mig. Det sparar en del energi.

Dåligt med att bli äldre: Sedan min fru gick bort för drygt fem år har livet blivit ensamt. Många vänner är borta och nya vänner kommer inte. Jag har också en synskada som gör det svårt att till exempel spela golf.

”När jag fyllde hundra år i höstas höll jag ett spontant tal för släkten. Det summerade händelser under mitt liv. Jag förstod efteråt att många har svårt att ta till sig hur mycket som ryms under hundra år. När jag föddes var det ovanligt med bilar och telefon i Stockholm och radio fanns inte. Vi skaffade så småningom en liten radio med två hörlurar som högst åtta personer i taget kunde lyssna på. När vi ville följa en match av boxaren Harry Persson under 1920-talet lade min pappa hörlurarna i en skål av kristall så att hela rummet kunde höra. Det måste ha varit en av Sveriges första högtalare.

Jag känner mig fortfarande ung. Jag håller igång på olika sätt och tar gärna tåget för att hälsa på mina barn och barnbarn i Stockholm. Jag bor halva året i Torekov i Skåne där jag sköter hus och trädgård, odlar mycket och gör bland annat saft och sylt. Jag har tidigare spelat mycket golf i Skåne och som 75-åring vann jag riksmästerskapet två gånger.

Jag vet inte varför jag har blivit så gammal. Min mor blev 89 år, så det är väl delvis ett arv. Jag tror det spelar roll att jag alltid har sovit bra och idrottat mycket. Men när jag var yngre levde jag inte så hälsosamt utan rökte rätt mycket och festade en del. Jag slutade röka 1960. Numera promenerar jag varje dag och tränar i ett gym i källaren i min bostadsrättsförening.

Jag bor på tredje våningen utan hiss så jag går i trappor flera gånger varje dag, till exempel när jag ska till tvättstugan. Jag äter alltid gott, mat som jag lagar själv på fina råvaror, inget färdigköpt. Jag har det ganska bra men nu längtar jag till våren och Torekov.”

Berättat för Fredrik Hedlund, först publicerad i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 1, 2015.

Åldrande