NyheterForskning

Deltagare sökes till studie om hög risk för typ 2 diabetes och hjärt- kärlsjukdom

Publicerat 2017-10-09 11:25. Uppdaterat 2017-10-09 12:44

Låga nivåer i blodet av proteinerna IGFBP-1 och adiponectin kan hos helt friska personer förutsäga utvecklingen av typ 2-diabetes och hjärt- kärlsjukdom. Nu startar professor Kerstin Brismar en studie för att förhindra att personer med hög risk drabbas av diabetes typ 2 i framtiden. Vi söker deltagare till ett forskningsprojekt med syfte att genom blodprov och frågeformulär identifiera friska personer med stor risk för framtida diabetes typ2.

1) Screening av risk för framtida typ 2 diabetes/hjärt- kärlsjukdom

Vi söker dig, kvinna eller man, med viss ökad risk att få typ 2 diabetes/hjärtkärlsjukdom:

• Har du haft högt blodsocker/diabetes under graviditet?, eller
  • Behandlas du för högt blodtryck och är rund om magen (midjemått över 87 cm för kvinnor, över 100 cm för män)?

Om du uppfyller något av dessa kriterier är du välkommen till Karolinska Universitetssjukhuset, Solna för provtagning och en liten undersökning. Vi har visat att vissa blodprover kan förutsäga om du har hög risk för typ 2 diabetes/hjärtkärlsjukdom och att förändring av kost och motionsvanor samt vissa kost-tillskott kan förebygga detta.

Om du är intresserad av att delta kontakta Dr. Kerstin Brismar: kerstin.brismar@ki.se.

2) Till dig som efter screening visat sig ha konstaterad hög risk att få typ 2 diabetes/hjärt- kärlsjukdom

Vi söker dig som vill vara med och under sex månader pröva en förebyggande behandling med kost-tillskottet coenzym Q10 (CoQ10). Behandlingen innebär att du lottas till antingen CoQ10 eller placebo samt får allmänna kostråd. Blodprover tas före samt 12 och 26 veckor efter behandlingens start. I studien ingår för samtliga deltagare totalt 5 besök; två läkarbesök och tre besök till enbart forskningssköterska samt en gruppinformation om bra kost.

Om Du är intresserad av att delta kontakta Dr. Kerstin Brismar: kerstin.brismar@ki.se.

Studierna är godkända av Etikprövningsnämnden

Ansvarig för studierna är professor Kerstin Brismar